Spara till framtida hus
Sök:

Spara till framtida hus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Spara till framtida hus

Hej!

Jag har läst bloggen i flera år men det är inte förrän den senaste månaden jag har hittat till frågor och svar. Vilket fantastiskt forum ni har skapat här!

Nu till min fråga. Vi är två vuxna på 31 och 32 år, och ett tvillingpar på 3 år. Vi vill flytta till en större bostad eftersom familjen har vuxit ur huset. Det är inget akut, men det vore helt enkelt trevligare med mer plats och att ha närmare till förskola och affär (bor just nu på landet). Så här ser ekonomin ut:

bolån: 900 000kr med 1,8% ränta

studielån på ca 750kr i månaden

buffert 40 000kr

min 90/10 portfölj som är hyfsat nystartad, 35 000kr (sparar from nu 2000 i månaden)

sambons fonder 120 000kr

Vi har tänkt spara 10 000kr i månaden till framtida hus, men om vi vill kan vi sänka våra utgifter några tusenlappar till. Vi räknar med att behöva ungefär 500 000.

Era spontana tankar, ser det rimligt ut eller borde vi tänka om på något område? Jag har funderat lite på det där med bolånet, bör man amortera hårdare? Annat alternativ?

Dessutom, vi räknar inte med den eventuella vinsten vid en husförsäljning eftersom vi kommer behöva flytta innan vi säljer. Utgår ifrån att att det är så man får tänka? Har ingen att rådfråga så kom gärna med synpunkter.

Anna

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 

Är 500 000:- det ni vill betala kontant för det nya huset, och låna resterande? Kan ni tänka er att ta av fonder/din portfölj till huset? Om inte så är det ju 500 000/10 000 = 50 månader tills ni har pengarna.

Vad menar du med att ni inte räknar med vinsten från husförsäljningen? Ska ni ha kvar ert nuvarande hus även efter ni har köpt det nya? Hur mycket tror du att ert nuvarande hus är värt? Blir det inte 500 000:- kvar där?

Om sparandet sker på sparkonto eller genom att amortera mer hinner inte göra någon dramatisk skillnad på några år. Men några kronor mer sparar ni ju på mindre låneränta än ränta på sparkontot. Men det kanske äts upp om ni istället måste ta lån till handpenningen på nya huset?

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag tolkar det som att ni behöver 500 000 kr till för kontantinsatsen till nya boendet utöver det ni har kvar efter att ha sålt huset, betalat lån och reavinstskatt.

Det är tryggt att sälja innan man har köpt eftersom man då vet hur mycket pengar man har att röra sig med. Risken är att man står utan boende en stund om köpet drar ut på tiden eller tillträdet dito. Har ni isåfall någonstans att ta vägen? Om man istället köper innan man säljer riskerar man att stå inför situationen att man inte lyckas sälja för det priset man trodde och i värsta fall kan man då få svårt att genomföra köpet. Glädjekalkyler angående din bostads värde är en lömsk fiende. Särskild i en sviktande bomarknad vilket vi verkar ha just nu. Lokala mäklare brukar ha en god uppfattning om bostäders värde och är ofta villiga att göra en gratis värdering, givetvis med förhoppning om att få uppdraget att sälja.

Ytterligare en sak som bör poängteras är att man normalt sett kan ha ett överbryggningslån i några månader om man under en tid äger båda bostäderna. Detta möjliggör att man är mer belånad än vad som annars hade varit tillåtet. Hör med banken.

Bolåneränta på 1,8% är för övrigt högt om den är rörlig (3 mån). Är den bunden kan det vara mer normalt men då kan det vara bra att kontrollera med banken att du får flytta med det lånet till nya huset. Annars kan det bli dyrt att lösa det bundna lånet.

Hoppas det inte bara var självklarheter utan ledde till en del slutsatser för er del :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Oskar och Kalle! Har haft problem att läsa den här sidan senaste veckan, verkar vara fler än jag ser jag. Stort tack för att ni tog er tiden att svara!

Vi har övervägt att sälja och bo i hyresrätt medan vi letar hus. Det kan vara det bästa alternativet med tanke på marknaden som du säger. Kruxet är att området där vi bor inte bjuder på så många objekt. Har haft ögonen öppna under flera år och utbudet är inget att hurra för. Därför känns lägenhet på obestämd tid lite jobbigt, men kan vara värt att tänka över en gång till!

Överbryggningslån var nytt för mig, tack för info!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-20 klockan 06:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.