Spara till fritidshus om 5 år
Sök:

Spara till fritidshus om 5 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jeanette

Den här artikeln publicerades 2017-07-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till fritidshus om 5 år

Hej

Jag vill gärna köpa ett fritidshus inom ungefär en femårsperiod. Jag har nu ca 240’000 i sparat kapital, på ett vanligt bankkonto utan ränta. Mitt utrymme att spara är ca 6’000-10’000 kr i månaden, fr.om. början på 2019 (innan dess kommer vi vara föräldralediga och inte ha lika stora möjligheter till sparande).

Hur ska jag bäst placera mina pengar, dels mitt grundkapital och sedan mitt månadssparande? Jag vill lägga minimalt med tid och energi och är tyvärr inte intresserad av att hålla mig särskilt uppdaterad inom tex aktier.

/J

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är en svår fråga och jag kan tyvärr inte ge något helt rakt svar. Regeln är att på lång sikt har aktier/aktiefonder alltid lönat sig bäst, men att på kort sikt är det för stor risk att köpa aktier.Men fem år en halvlång tid, varför det blir svårt att välja rätt.

Ett sätt att göra är att multiplicera antalet år (5) med 10 och investera så många procent i aktier/aktiefonder. I ditt fall blir det då 50 % i aktier och 50 % i räntor. Och om ett år, när det är fyra år kvar, minskar du aktieandelen till 40 %. På så sätt minskar du risken ju närmare inköpet av sommarhuset du kommer. Men om börsen går ner 50 % under det kommande året så kommer du ha förlorat 25 % av ditt sparkapital, pengar som det inte är säkert att du får igen under femårsperioden (särskilt som du kommer minska aktieandelen allt eftersom), så någon helt säker metod är det inte.

Extra svårt blir det av att börsen nu är uppe på rekordnivåer. Visst är det svårt, för att inte säga omöjligt, att tajma in sina köp och försäljningar, men det kan ändå konstateras att risken för en stor nedgång finns där.

Som extra krydda kan nämnas att huspriser och börsutvecklingen kan hänga ihop en del, (men det är inte nödvändigt att de gör det). Om räntan stiger kraftigt lär både huspriserna och börsen falla, så det kan vara en tröst om börsen faller i ditt läge.

Vad som är rätt att göra för dig kan bara du själv avgöra. Om du absolut inte vill riskera dina ihopsparade pengar så ska du hålla dem borta från börsen, men om du kan acceptera att i värsta fall förlora en del av kapitalet så kan du göra som jag skrev ovan. Ta ditt eget beslut.

Om du inte har tid och intresse så är det aktiefonder som gäller (om du vill investera pengarna). Köp indexfonder med som inte har mer än 0,2 % i avgift (0,4 som allra högst). Om din bank inte har några bra indexfonder kan du flytta ditt sparande till Avanza eller Nordnet, som bar bra utbud av fonder.

Det går även att få ut en liten aning ränta på vissa bankkonton. 0,7 % kan man få på Avanza exempelvis, det ger i alla fall lite mer än noll.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-03 klockan 16:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.