Spara till fritidshus
Sök:

Spara till fritidshus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jeanette

Den här artikeln publicerades 2017-09-28 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till fritidshus

Hej

Vi vill gärna på sikt köpa ett fritidshus i ett område där husen är dyra, runt 3 miljoner för ett fritidshus. Vi har en bostadsrätt vi kan belåna eftersom den gått upp mycket i värde, men vi vill inte ha ett så stort lån så vårt mål är att spara ihop det mesta av pengarna och köpa när vi har fått ihop en större summa, minst en miljon men helst närmare två.

Vi vill gärna i stort sett kopiera någon av portföljerna som finns här men känner oss kluvna till vilken vi ska välja?

Vi har en summa på 250’000 kr att investera direkt, sedan kan vi spara minst 6000 kr i månaden.

Jag har ställt en fråga gällande detta tidigare som jag fick bra svar på, men sen dess har jag tänkt om och tycker att slutsumman är viktigare än tidsperspektivet. Jag är alltså inte beroende av att kunna ta ut pengarna något särskilt år, även om jag såklart vill köpa ett fritidshus så snart som möjligt. (Men det måste ju vara rimligt också!)

Vänliga hälsningar Jeanette

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på hur er ekonomi ser ut och hur länge ni kan tänka er att spara – har ni råd att låna mer pengar och även gå in i börsen med era egna pengar och sedan klara av en bostadskrasch samt ökande räntor så är det ju inte alltför mörka moln på himlen.

Men. Det finns ju inget som garanterar att er bostad kommer att fortsätta öka i värde eller behålla värdet för den delen heller. Så länge ni bor kvar i er nuvarande bostad spelar ju värdet inte så stor roll, förutom att man kan överbelåna vilket egentligen bara gynnar banken.

 

Ett fondsparande med spartid på 10 år renderar enligt ränta-på-ränta kalkylatorn ca 1,6 Mkr med de summor ni går in med (ISK-skatt, inflation inte medräknad).

En spartid på 5 år resulterar i ca 0,8 Mkr (ej inkl ISK skatt, inflation osv).

Sparar ni i minst 15 år, kommer ni upp i de summorna på ca 3 Mkr.

Vi vet givetvis inte hur bopriserna ser ut om 5-15 år! Men det ger ändå en fingervisning om hur svårt det är att få pengar att växa om man har ett sparmål som är satt väldigt högt.

Så det är ju rätt mycket pengar ni måste låna ändå. Ränteläget just nu är ju trevliga men när de kryper upp mot normala 3,4-5% är det inte lika roligt att sitta på en överbelåning. Jag skulle nog personligen dra mig för att låna 1 Mkr extra som man egentligen inte behöver. Ränteavdraget är på väg bort och en extra miljon i lån resulterar i ganska många tusenlappar i ren ränta.

Nu vet jag inte hur gamla ni är…Visst är drömmen om ett eget fritidshus trevligt, men varför inte kanske tänka att ni kan ha en ännu längre sparhorisont – t ex skaffa fritidshus till pensionen? Då kan ni ju sälja av bostaden, förhoppningsvis göra vinst, ordna en hyresrätt och spendera massor med tid i fritidshuset. Eller att ni kanske kan tänka er att titta på lite billigare fritidshus (jag vet inte i vilket prisspann fritidshus ligger på då det ligger utanför mitt intresse).

Jag tror personligen att det är mycket riskabelt att sitta på två dyra bostäder även om man har en stabil ekonomi. Fritidshus brukar ju även kräva en del pyssel med och det brukar väl kosta en hel del också. Jag vet som sagt inte hur er ekonomi ser ut, men ett utgångsläge med 250tkr och 6000kr /månadsspar är i mina ögon inte en optimalt om ni vill köpa ett fritidshus så tidigt ni kan så att säga (även om du påpekar att slutsumman är viktigare än tidsperspektivet).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-28 klockan 15:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.