Spara till fyra barn i olika åldrar?
Sök:

Spara till fyra barn i olika åldrar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Spara till fyra barn i olika åldrar?

Hej!

Vi har fyra barn i åldrarna 15, 13, 9 och 3. Vi har sparat till dem sedan de föddes, (men inte särskilt mycket, för vi har inte haft de ekonomiska förutsättningarna), och pengarna har legat på olika sparkonton – först hos SBAB och sedan i vår bank Länsförsäkringar. När jag hörde dig nämna att man ska samla barnens pengar på ett och samma ställe flyttade jag pengarna till ett ISK-konto hos Länsförsäkringar. Anledningen till detta är att min äldsta son fyller 18 om tre år, och då har jag för mig att du har sagt att man inte ska sätta pengarna i fonder?

Men de andra barnen då? Hur ska jag göra om jag ska ha pengarna samlade på ett ställe, men inte sätta dem i fonder? Hur tänker jag kring min 3-åring till exempel, som ju inte fyller 18 förrän om 15 år?

Tack på förhand!

Johanna

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag förstår inte riktigt tanken med att flytta pengarna från ett vanligt konto till ett ISK om detta inte innebär att ni startar upp ett fondsparande? På ett ISK kommer du få noll ränta, dessutom betala skatt för insättningen ni gjort (samt årlig schablonskatt) samt inflationen kommer att gröpa ur värdet.

Att låta pengarna bara ligga på ett ISK är mycket ofördelaktigt.

Så det är mest fördelaktigt att ha pengarna hos en bank som åtminstone ger lite ränta och som också har insättningsgaranti.

Ska 15 åringen (och 13 åringen) få pengarna på sin 18 års dag? Jag skulle personligen testa att diskutera med honom om han kan överväga att investera pengarna mer långsiktigt, kanske 7-10 år. Då kan man ju överväga att gå in i börsen och spara i t ex Nybörjarportföljen som beskrivs här på bloggen.

För er minsting på 3 år, och er nioåring kan ni gott och väl spara i den globala barnportföljen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Överväg hur mycket pengar din blivande 18åring kan behöva på sin 18årsdag (körkort?) (studier?) (insats?) och sätt av de pengarna i en räntefond med låg risk. Gör samma sak för 13åringen och sätt hälften av de pengarna i samma räntefond. För de två minsta ta samma pengar och sätt av 1/8 i räntefonden(na). Sätt det som blir över i globala indexfonder enligt rekommendationen i 2018 års bästa fonder som blev publicerad här på bloggen i dagarna.

t.ex.: om ni har sparat 100 000 till alla barnen och ni vill avsätta 15000 till 18årsdagen så han kan ta körkort, förutsatt att alla barnen ska få körkort, sätt då 15000+7500+ 3750 (1875×2) i säkra räntefonder som inte rör sig så mycket i värde. då sätter du alltså 26500 i räntor och kanske 65000 i länsförsäkringar global indexnära och resterande 8500 i spiltan investmentbolag som högrisk krydda som kan röra sig mer men också ger mer pengar över tid.

Där får du säkerhet nog att barnen kommer kunna ta ut räntepengar även om börsen och aktiefonderna går ner ett år. Tänk lite på när ni tar ut 15000 till om 3 år kanske ni ska sälja 7500 av högriskinvesteringarna och köpa nya räntor så även 13åringen har en ”säker” möjlighet att ta ut 15000 till sitt körkort.

Så nånting hade jag nog lagt upp det. Köp mer räntor ju närmare 18årsdagen kommer, om ni inte vill behålla mer kvar till senare skeden i livet för barnen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-17 klockan 10:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.