Spara till kontantinsats- 6 års sparhorisont
Sök:

Spara till kontantinsats- 6 års sparhorisont

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elvira

ställde för sedan frågan: Spara till kontantinsats- 6 års sparhorisont

Tjenare!

Jag och min sambo ska sätta undan 3500kr var per månad i varsin portfölj. Vi vill använda det om minimum 5-6 år, eventuellt för att köpa en bostad.

Vid sidan av detta har jag redan en 90/10 portfölj där jag sparar 3000kr/ månad (sparhorisont 20 år).

Vilken är en bra fördelning på portföljen som ska användas som kontantinsats?

Jag har funderat på 60/40 men blir samtligt lite nervös av att ha så mycket aktieexponering i mina portföljer. Kanske en 50/50? Är det ens lönt? Räntesparkonto?

Jag vill använda Lysa isf för att slippa ombalansera, men funderar på att köpa lite guld vid sidan av (Nordnet) som en krockkudde.

Tips och råd tar tacksamt emot!

Allt gott, Elvira

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej. En bra regel på denna blogg är att ha 10% aktier för varje år pengarna kan vara på börsen. Det vill säga att om sparhorisonten är 6år så börjar man med 60/40 portfölj för att sedan minska aktieexponeringen för varje år.

År 1:60/40

År 2: 50/50

År 3:40/60

År4: 30/70

År5: 20/80

År6: 10/90

Hoppas du tycker svaret blev tydligt.

 

Trevlig helg:)

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tjenare!
  Ja tack! Bra minnesregel!
  Hur ska jag tänka kring hur mycket guld jag ska köpa, t.ex på Nordnet om jag har denna fördelning och ändrar den i Lysa varje år.
  Stor tack för input :)
  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elvira

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-21 klockan 11:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.