Spara till pensionen som 20 åring
Sök:

Spara till pensionen som 20 åring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingrid

ställde för sedan frågan: Spara till pensionen som 20 åring

Hur bör man tänka som 22 åring när det gäller sparande till pensionen, boende och buffert och ev målsparande? Bäst att satsa allt i någon pott eller dela upp den i olika? Vilken ska man prioritera? Frågar för min dotter som inte är så intresserad av ekonomi men hon lyssnar gärna när vi diskuterar :-) Hon har fast arbete. Summor är kanske svårt att tipsa om men procentuellt på sin lön kanske? 10% är ju den vanligaste summan man hör att man ska spara men hur fördela?

Mamma som försöker inspirera

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Nu har jag ingen aning om hur mycket din dotter tjänar, vad hon har för boendesituation, osv, men många i hennes ålder lever ju på studiemedel på 7000 i månaden (kanske något mer). Så om hon har en någorlunda acceptabel inkomst borde hon kunna spara betydligt mer än 10 % av lönen. Särskilt om man kallar pengasamlande för att åka på en resa om ett halvår för sparande.

Jag tycker man kan dela upp sparpengarna i ett par olika potter. Sparande på lång sikt (minst fem år) ska ske i aktier/aktiefonder. Det kan vara bra att ha det på en annan bank än sin vanliga så blir det en lite större tröskel innan man börjar nalla av pengarna. Vid sparande i fonder är låga avgifter viktigt; 0,2 % finns det gott om fonder som har. Om någon ”rådgivare” på banken rekommenderar något dyrare är det för att banken ska tjäna mer pengar, inte för att kunden ska göra det. Det bästa är att undvika dessa ”rådgivare” helt och hållet.

Pengar som ska användas inom fem år till något bestämt ändamål (bostad?) bör inte investeras i aktier/aktiefonder. Börsen går upp och ner och på kort sikt finns en risk att börsen går ner. Man kan köpa räntefonder om man vill, men även dessa är lite osäkra så bankkontot är tryggast där.

Det viktigaste är nog att spara pengarna direkt när lönen kommit. Att vänta och se vad som blir över i slutet av månaden är ingen vidare strategi…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-29 klockan 07:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.