Spara till pensionen som egenföretagare (Aktiebolag)?
Sök:

Spara till pensionen som egenföretagare (Aktiebolag)?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rasmus

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara till pensionen som egenföretagare (Aktiebolag)?

Min mor som fyller 57 år till sommaren driver eget aktiebolag men har som många andra dålig koll på sin pension trots att det börjar ”närma sig”.

Hon tar idag ut en löp på ca 38 000 kr brutto och betalar in ett par tusen kronor i månaden till en pensionsförsäkring.

Är tveksam över att detta är bästa lösningen för henne – men skulle gärna bolla ämnet/fråga mer insatta då hon rådfrågade mig och jag gärna vill hjälpa henne på bästa sätt.

Mitt förslag efter att ha nyttjat Google flitigt är att hon bör spara privat med skattade pengar i ett ISK.

Hennes revisor hade föreslagit att ta ut 100 000 kr/år i aktieutdelning istället för lön, men där är jag tveksam om man inte skjuter sig med tanke på att en aktieutdelning inte ger avsättning till allmän pension samt ev. sjukpeng om hon skulle bli sjukskriven. Rätt eller fel tänkt?

En tanke med en privat sparande är ju också om man rent krasst ska se att ev. barn/barnbarn kan ärva hennes aktier/fonder om det är så att hon sparar i det och inte säljer allt innan hennes bortgång (som jag hoppas tar många decennier). Men ett sparande i t.ex. en pensionsförsäkring så försvinner väl pensionen vid ens dödsfall?

Tacksam för vägledning om vad som är smartast och enklast i detta fall!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rasmus,
Som egenföretagare är egentligen det viktigaste att man har en plan och ett bra upplägg.

Det enklaste är att man tar ut en så hög lön som möjligt, då får man en relativt bra pension automatiskt. Men det är även det skattemässigt sämsta man kan göra, speciellt om man har en lön över brytpunkten (idag ~38000/månad innan skatt).

Det mest fördelaktiga som egenföretagare är (just nu) att ta ut en aktieutdelning på ~100 000kr/år eftersom att man skattar mindre på aktieutdelning än på lön (~20% vs ~50% över brytpunkten annars ~20% vs ~30%) så det skulle jag definitivt göra och sedan se till att spara i ett privat sparande. Men som du säger så finns det en risk vid sjukskrivning etc. (vid en lön på 38000kr/månad ligger din mor precis på brytpunkten så då är det inte lika fördelaktigt med utdelning).

Angående pension vid dödsfall så beror det på hur pensionen är tecknad, i väldigt många pensionsupplägg ingår att pengarna går vidare vid en eventuell bortgång.

Det kan vara bra att veta för övrigt att om hon driver ett eget bolag och tar ut 38 000 kr/månad i lön så kanske hon bygger upp en buffert i företaget (för jag antar att intäkterna inte är exakt 38 000 kr/månad), hon kanske har byggt upp en kassa i företaget som hon kan använda som utdelning utan att sänka sin månadslön, det är fortfarande låg skatt då och hon kan sätta in pengarna direkt in på ett ISK. På ett ISK så är pengarna enklare att hantera samtidigt som de följer gängse arvsregler.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jättebra svar Martin. Tack.

  Ett komplement till svaret ovan är min artikel som jag skrev för ett tag sedan:

  Sedan tänker jag att om hon redan plockar ut 38 000 kr så är avsättningen till pensionen nära nog maximerad. Då fungerar det att ta utdelningen. Hon bör nog överväga ta ut den nu också då man planerar att höja skatten för utdelning. Dock är det inte bestämt än i skrivande stund.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 19:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.