Spara tillsammans eller var för sig?
Sök:

Spara tillsammans eller var för sig?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Spara tillsammans eller var för sig?

Hej!Vi skulle vilja starta en global barnportfölj och har två undringar. Om man är gifta och vill spara på exakt samma sätt känns det lockande att öppna EN portfölj. Mindre jobb och som gift delar man lika och ärver varandra (finns inga barn utanför äktenskap och liknande). Min man är dessutom helt ointresserad av investeringar. Min andra undring gäller bank, Avanza eller Nordnet. Har ett Avanza konto (nyligen öppnat och sparar där en mindre summa per månad) och även sparande på banken men skulle vilja öppna ytterligare en portfölj och då ha varianten med 10 olika fonder. Rekommenderas ISK i detta fall?Camilla

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enligt lag kan man inte ha ett gemensamt ISK.

Avanza eller Nordnet är en ren smaksak. Själv tycker jag Avanza är enklare.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle spara var och en för sig. Att spara i bara ett namn kan orsaka obalans om man blir osams men inte vill skilja sig utan jobba på att få äktenskapet att hålla.

Om din man vill kan han spara på lysa som är ett bra alternativ främst för de med lågt intresse av fonder. Titta på podavsnittet om lysa eller om bästa fondrobbotarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om ni skiljer er så delas allt lika ändå, undantaget om ni sätter in på kapitalförsäkring till ev barn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi har ett isk ”tillsammans” även om det står i en persons namn. Funkar jättebra för oss!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Den som ”står för kontot” har full förfoganderätt. Den andra har ingenting.

  Rekommenderas verkligen inte för alla!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Är ni gifta så löser det sig vid en skilsmässa:) Annars får den som står för kontot också behålla pengarna vid en ev separation. Värt att ta höjd för så som statistiken ser ut:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-28 klockan 12:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.