Spara utan bankgaranti?
Sök:

Spara utan bankgaranti?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Staffan Svedenborg

ställde för sedan frågan: Spara utan bankgaranti?

Idag får man spela på nätkasinon för hur mycket som helst. Spela bort hus och hem. Här finns inga spärrar men att spara är tydligen fult anser staten. På vanliga bankkonton – de med insättningsgaranti kan man i bästa fall idag få 1% om kapitalet låses i 6 månader. Men det finns andra bankinstitut som inte har bankgaranti men kan ge uppåt 7,5% men då får man bara spara 50.000:- som mest. Varför är det så?Sedan undrar jag varför ni inte tar upp fördelen med preferensaktier.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Många banker erbjuder idag lån utan säkerhet till 4.70 procents ränta. Dessa institut som du pratar om  erbjuder närmare tre procent(!) över detta.Om du tänker efter:  Det en jätterisk att sätta in pengar hos en inrättning som ger 7.5 procent. Hur placeras pengarna som du sätter in? Ja, inte placeras de i lågprisprojekt direkt.

Att köpa preferensaktier innebär också en viss risk, fast givetvis betydligt lägre än sparande  där insättningsgaranti saknas. Bolaget kan kanske inte betala utdelning. Stiger räntenivån följer utdelningarna inte med uppåt, etc.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett bolag som driver inlåningsverksamhet kan ger ganska hög ränta utan insättningsgaranti pga lagen.

Enligt Finansingspektionen ”Medel som placeras i ett företag som driver inlåningsverksamhet omfattas inte av insättningsgarantin. Inlåningsföretag får ta emot högst 50 000 kronor per konsument.”.

https://www.fi.se/sv/bank/sok-tillstand/inlaningsforetag/

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja. Vad jag försöker förklara är den höga risk som insättarna löper i dessa fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Akelius är väl ett säkert kort i denna typ av sparande, även om deras ränta är relativt låg (1,5%). Sen har vi ju bensinkorten, men de har ett tak på 15000kr och det är rätt krångliga att flytta pengar. Lämpar sig mer då för att handla direkt med kortet, Shell och Preem är de jag tänker på, 2% ränta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Behöver man betala uttagsavgifter när man tar ut kontanter från bensinkortet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, du måste betala en avgift när du tar ut pengar på Shell och Preem. Därför blir buffertsparande något låst i det läget. Går inte heller att göra transaktioner från bensinkorten till din huvudbank, däremot från huvudtanken till bensinkorten genom att betala in på bankgiro och ange ditt specifika ocr-nummer.

Det är knepigt med buffertsparande då det endast är Akelius och bensinkorten som erbjuder någorlunda bra ränta utan att ha allt för hög risk. Dock kan du endast lägga undan totalt 65 000 kr (50000kr max på Akelius, 15000 kr max på bensinkorten), varför jag rekommenderar att du även sparar i någon nischbank, tex Sbab, som erbjuder högre ränta än storbanken.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-04 klockan 11:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.