Spara valutasäkrat
Sök:

Spara valutasäkrat

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Spara valutasäkrat

Hej,

Jag har en del sparande spritt i fonder och aktier. Har på senare tid börjat fundera på hur jag kan valutasäkra mitt sparande för att skydda mig mot att kronan skulle dyka kraftigt i värde.

Är en globalfond automatiskt valutasäkrad? Och hur ser man i så fall i vilken valuta den är säkrad?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena Björn,

Du skyddar dig mot att kronan skulle dykta kraftigt i värde genom att vara exponerad på börsen istället för att ha ditt sparande i SEK på ett bankkonto. Köper du t.ex en USA fond idag för 100 000 SEK och SEK tappar 10% i värde mot USD på 1 år samtidigt som USA fonden går upp 10% så har fonden avkastat +20% i SEK.
Ifall du tror att SEK kommer att falla ännu mer kan du ju köpa korta räntefonder i USD/EUR/CHF. Dom ger ju mellan -1 till +1 procent per år och faller SEK mot dessa valutor så kompenseras du med motsvarande procentuella avkastning i ovan nämnda räntefonder.

Annars brukar det vara kanonbra för svensk exportindustri när SEK deprecieras och historiskt har devalverats då svenska produkter säljer bättre p.g.a. billigare pris och då kan man ju investera i Industrivärlden/Investor eller dylikt. Problemet är väl att det finns en risk för handelskrig och tullar som skulle kunna sätta stopp för rean ändå.

Svårt att veta hur det utvecklar sig och hur man ska reagera. Diversifiering är väl alltid en bra approach. Tror du på att kronan kommer utveckla sig sämre än andra valutor så kan du köpa RF i flera ”säkra” valutor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Björn.

Sparar du i svenska fonder så har du ingen valutarisk. Sparar du i utländska fonder typ globala fonder har du en valutarisk.

Är sparandet långsiktigt exempelvis mer än 10 år så kan du fortsätta med din globalfond. Valutakurserna brukar jämna ut sig på sikt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-29 klockan 16:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.