Spara varje månad, eller varje vecka?
Sök:

Spara varje månad, eller varje vecka?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

Den här artikeln publicerades 2017-10-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spara varje månad, eller varje vecka?

Hej alla!

Jag undrar om någon har tankar kring att investera 2000:- en gång per månad, eller 500:- en gång per vecka?

Jag tänker att om jag lägger mindre belopp oftare så minskar risken samtidigt som möjligheten ökar. Tänk en tidshorisont på >10 år.

Idag sparar jag per vecka till Lysa, men jag vet inte om jag ska övergå till 2000:- per månad med 70% i LF Global, 15% i Spiltan invest (svenska) och 15% Access Asien.

Tror ni att de egentligen spelar någon roll?

Tack på förhand,

Fredrik

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack för en bra diskussion. Jag har också skrivit en artikel på ämnet här:

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spelar ingen som helst roll över 10 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att hålla på pengarna och sprida investeringarna över tiden kallas på engelska för Dollar Cost Averaging, DCA, och det finns en hel del att läsa om det på internet.

Slutsatsen som jag har dragit efter att ha läst ett antal artiklar är att man i genomsnitt får en bättre avkastning på pengarna om man investerar dem så snart de är tillgängliga, i stället för att vänta och sprida ut investeringen över tiden.

Men eftersom de flesta människor mer hatar att förlora pengar än de glädjes över att tjäna pengar kan det ändå finnas psykologiska skäl till att sprida ut en investering över tiden. På så sätt minskar man risken för sämsta tänkbara utfall. Detta sker dock på bekostnad av en lägre förväntad avkastning om man skall tro DCA-motståndarna.

Jag är lite tveksam till påståendet ”Spelar ingen som helst roll över 10 år”. Om man har en felaktig investeringsstrategi, som i de allra flesta fall underpresterar lite, lite grand, borde det inte blir bättre utfall bara för att man utövar den under en längre tidsperiod. Snarare kommer en strategi som i genomsnitt är sämre med allt större sannolikhet faktiskt att bli sämre efter lång tid.

Jag har tyvärr inte hittat några verktyg där man kan simulera veckoinvesteringar. Det vore intressant att se hur stor skillnaden egentligen är mellan vecko- och månadsinvesteringar, så att man själv kan bilda sig en uppfattning huruvida man är beredd att acceptera en lägre avkastning för att minska nedsidan i investeringen.

På Portfolio Visualizer verkar det bara gå att att simulera års-, kvartals- och månadsinvesteringar.
https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation

Det finns även andra verktyg som visar att Dollar Cost Averaging inte är bäst – i genomsnitt.
http://www.moneychimp.com/features/dollar_cost.htm

Det kan tilläggas att Dollar Cost Averaging inte är helt oomtvistat, vilket man kan läsa om på exempelvis Wikipedia.

While some financial advisors such as Suze Orman claim that DCA reduces exposure to certain forms of financial risk associated with making a single large purchase, others such as Timothy Middleton claim DCA is nothing more than a marketing gimmick and not a sound investment strategy. The financial cost and benefit of DCA have also been examined in many studies using real market data, typically revealing that the strategy does not deliver on its promises and is not an ideal investment strategy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dollar_cost_averaging

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  DCA (historiskt och simuleringar) är sämre avkastningsmässigt än att göra en engångsinsättning i de allra flesta fallen.

  Marknaderna har gått upp över tiden och därmed är det rätt naturligt att det varit bäst att Investera så mycket som möjligt så tidigt som möjligt.

  DCA minskar variationen i utfall men sänker i gengäld den förväntade avkastningen..

  Men DCA är bra. Oftast det bästa (=enda) alternativet, alla har ju inte möjligheten att dag 1 göra den där stora engångsinsättningen som det jämförs med.

  Skulle dock bli ytterligt förvånad om veckovisa köp medför mer än helt försumbara skillnader mot månadsvisa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är lite tveksam till påståendet ”Spelar ingen som helst roll över 10 år”. Om man har en felaktig investeringsstrategi, som i de allra flesta fall underpresterar lite, lite grand, borde det inte blir bättre utfall bara för att man utövar den under en längre tidsperiod. Snarare kommer en strategi som i genomsnitt är sämre med allt större sannolikhet faktiskt att bli sämre efter lång tid.

Gör du veckovisa insättningar finns risken att du gör veckovisa bedömningar av börsen och tar ut dina pengar när det gått ner en vecka. Bättre då att avvakta en månad och känna efter. Komma fram till att det bästa är att hålla fanan uppe och fortsätta sätta in, månad efter månad. Psykologi.

Att man har kass strategi är en annan femma.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man sparar i Lysa behöver man inte göra några veckovisa bedömningar. Det är bara att ställa in internetbanken på ”autofire” så sprutar pengarna in på Lysas konto och investeras automatiskt. Detta till skillnad från en vanlig ISK där man måste investera manuellt (bortsett från månadsvis autogiro).

  Det är detta som gör Fredriks frågeställning intressant nu när det finns ett alternativ för veckovisa eller rent av dygnsvisa investeringar utan större ansträngning.

  De allra flesta artiklar om Dollar Cost Averaging handlar om att man investerar månadsvis eller än mer sällan, i stället för att köpa allt man kan uppbåda med en gång. Innan jag har sett bevis är jag inte fullständigt övertygad om att de ekonomiska teorierna gäller även för vecko- eller dygnsinvesteringar. Det skulle ju kunna finnas mikrodippar eller andra korta svängningsrörelser på börsen som inte har fångats upp av teorierna när man har nöjt sig med att betrakta månadsvisa investeringar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-08 klockan 16:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.