Spara vid 55 års ålder!
Sök:

Spara vid 55 års ålder!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina

ställde för sedan frågan: Spara vid 55 års ålder!

Hej, Jag är 55 år och tänkte öppna ett nytt ISK och månadsspara i ca 10 år. Vad rekommenderar du då? Mvh Kristina

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Klurig fråga faktiskt.

Vid en större börskrasch är det inte säkert börsen hinner återhämta sig på tio år. Räntefonder är å andra sidan väldigt dyra. Kanske följande portfölj?

 • Avanza Global 60%
 • AMF Räntefond Lång 10%
 • IKC Avkastningsfond 30%

IKC är en mindre säker räntefond (snittrating BB), men på medellång sikt tror jag den passar bra. Den kommer skära av topparna och bottnarna när aktiemarknaden svänger.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för tipset!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jan har skrivit mycket om fyra hinkars strategin, men din fråga handlade specifikt om 10 års sparande.

Kristina, vad tror du åldern har med sparandet göra? Pengarna frågar inte efter din ålder. Det enda som har betydelse och sparhorisont, när du tänker ta ur pengarna. 10% aktier för varje år du kan låta pengarna vara i fred, det är en bra tumregel. Vid behov kan du dela pengarna i olika hinkar beroende på spartid.

Om du tänker ta ut pengar först om 10 år finns det ingen anledning att ha mindre än 90% i aktiefonder. Om efter 5 år, 50% aktier osv.

Sen är det upp till dig själv om du vill använda en fondrobot eller öppna ett ISK hos Avanza eller Nordnet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med. Sedan ska man inte glömma att de flesta är pensionärer i 20 år också, så sparhorisonten för någon som är 55 år gammal är ca 20 år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Tack för ditt svar,… och dina tankat ang. ålder,.Det har du ju rätt i.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-08 klockan 18:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.