spara vid utomlandsboende
Sök:

spara vid utomlandsboende

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av ulrika

ställde för sedan frågan: spara vid utomlandsboende

Hejsan,

jag bor i Österrike och vill börja spara. Här är banksystemet lite ”efter” och det är väldigt dyrt att investera i aktier och fonder här. Jag funderar därför pa om man kan spara i Sverige istället. Jag har ringt skatteverket bade i Sverige och Österrike men ingen kunde ge mig konkret information gällande skatt pa vinst i detta fallet. Finns det nagon annan här som har vidare information eller erfarenhet inom omradet?

Tackar,

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ulrika!

Tyvärr går det inte att ha ett ISK om du inte är bosatt i Sverige, men en aktie & fonddepå ska inte vara några problem, visst du får betala 30% i vinstskatt men bättre det kanske än att behöva betala höga köpavgifter och kanske inte komma åt alla marknader som du vill komma åt?

Ring och hör med Avanza eller Nordnet, dom borde absolut ha svar på frågan!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kapitalinkomstskatt i Österrike är 25%. 5% billigare än det svenska depå kontot. Hur dyr att investera fonder/aktier i Österrike?
  Om hon skickar EUR till SE och köper SEK produkter ska hon beskattas kapitalinkomst i Österrike på valuta och vinst/förlust på investeringen t.ex. aktier/fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Kapitalinkomstskatt, Österrike : 25%, utdelningar på sparkonto, 27.5%, övriga investeringar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Man kanske får sätta sig ned och räkna på det vad som egentligen är mest värt då!
  Hur ser tillgängligheten ut i Österrike med fondutbud och tillgång till aktiemarknaden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-24 klockan 14:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂