Sparad komp och semester = pengar?
Sök:

Sparad komp och semester = pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Sparad komp och semester = pengar?

Jag pluggar till civilingenjör och har betat av 1 år av ca 5. Jag är tjänstledig från mitt jobb och har nu 5 semesterdagar, 27 timmar komp och 25 timmar arbetstidsförkortning sparade. Jag vet med stor säkerhet att jag inte kommer återgå till detta jobb (pga utvecklas inte där och älskar att plugga) – så i enlighet med att ”pengar är bättre än oss på att tjäna pengar” tänker jag att dessa timmar är en resurs jag kan ta ut i pengar för att sedan spara på annat sätt. Än att de istället ligger där och skräpar tills jag tar examen om 5 år och får de utbetalade då jag säger upp mig..

Mina frågor är: först, tänker jag rätt?
Och om jag gör det, hur bör jag be att få det utbetalat – typ dela upp det månadsvis?
Tänker om jag kör allt på en månad får jag då skatta av mer right? (Obs jag har inget emot att betala skatt, men är ju fattig student för tillfället).

Jag har inga besparingar och vill börja bygga upp en buffert för att sedan kunna spara pengar (pension, framtida boende, etc), men det är svårt att ha inkomstkällor som student så tittar på det jag redan har.

Som framgår så är jag novis i planering av privatekonomi, så kastar ut den här frågan och hoppas någon är villig att svara.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjänar du under 19 247 kr under år  2018 slipper du att betala skatt. Kommer du över denna summa så skall du betala skatt.  Detta är egentligen bara  bra att hamna strax ovanför, eftersom all skatt på den nivån hamnar som inbetalning till din kommande pension. Du kommer att få en formidabel ränta på räntarffekt.

Skatten beräknas per år och inte per månad. Om utbetalning sker i september eller sprids ut under resten av året spelar ingen som helst roll.

Troligen måste du söka skattejämkning hos Skatteverket om du vill att arbetsgivaren skall göra rätt skatteavdrag från din lön. Drar arbetsgivaren för mycket  är ingen skada skedd. Du kommer att få skatteåterbäring nästa år i så fall.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg: Det kan spela roll för att få CSN-stöd hur mycket du tjänar per HALVÅR om än att du som Nestor säger beskattas årsvis. Det fick jag själv erfara med ett välbetalt sommarjobb.

  Citat:
  För studier med studiemedel är fribeloppet 88 138 kronor
  Fribeloppet beräknas för ett kalenderhalvår, januari–juni eller juli–december

  Alltså:
  Utöver skattemässiga effekter, om du vill ha CSN-bidrag under studierna vilket jag antar att du som fattig student vill, så gå absolut inte över 88k/halvår.
  Jag inser nu i skrivande stund att du troligtvis inte kommer upp i 88k med fem sparade semesterdagar och en veckas komp (grattis isf!), men nu har jag redan skrivit detta :)

  /Erik

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik André

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-01 klockan 13:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.