Sparalternativ för amerikansk medborgare?
Sök:

Sparalternativ för amerikansk medborgare?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tore

ställde för sedan frågan: Sparalternativ för amerikansk medborgare?

Hej Jan!

Jag följer din blogg sedan några år tillbaka och spar i olika fonder hos Avanza med inspiration från dina sparupplägg. (Går jättebra)
Nu är det så att min flickvän också är intresserad av RikaTillsammans-koncepten och vill börja fondspara på ISK, dock är hon svensk och amerikansk medborgare vilket gör att Avanza och Nordnet inte vill släppa in henne pga sitt amerikanska medborgarskap. Har du några bra tips på banker som hon kan börja fondspara hos i ett ISK? Är hon tvungen att hålla sig hos de vanliga storbankerna? Eller finns det något liknande Avanza/Nordnet med bättre fondutbud än storbankerna?

God fortsättning!

Mvh Tore

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tyvärr har jag inget bra svar, någon annan läsare kanske har. Men om jag vore amerikansk medborgare så finns det ju väldigt många andra alternativ som nästan är bättre än de svenska. Man kan ju t.ex. direkt ha konto hos RobinHood, E-trade, Vanguard, Betterment etc. Det vill säga alla de amerikanska ursprungstjänsterna som vi i Europa försöker kopiera.

Ledsen att jag inte kan ge ett bättre svar än så!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är amerikansk och svensk medborgare och fick öppna konto hos Nordnet för nåt år sedan. Det är inga problem (om de inte ändrat reglerna) bara man uppger det och fyller i en viss blankett. Alla konton rapporteras mellan skatteverket här och i USA som jag förstår det. Obs att det är otroligt tidsödande att rapportera in alla konton till amerikanska treasury department men ett krav enligt deras sk FBAR (foreign bank account registration).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Jag är också amerikansk och svensk medborgare och ville bara säga tack Eva!! Jag har försökt att hitta ett svar till den här frågan hur länge som helst, och har just äntligen skapat ett Nordnet konto! Tydligen har reglerna inte ändrats. :)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Katherine
 2. Vit pil

  Svenska allmänpensionen – FBAR skyldig att rapportera eller inte? Man blir inte klok. Läst ett svar där man måste rapportera sitt eget pensionssparande man betalar in, men inte det som arbetsgivaren betalar..

  Bostadsrätt, vad gäller där?

  Stämmer detta? Svårt att hitta information.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anne
 3. Vit pil

  Hej, i samma sits, min fru samt 3 barn är US citizens. Har bott i Sverige i 20 år. Fick just medelande från Swedbank där dom måste tala om om dom är US. Nån som vet vilka blanketter som behövs och vart man hittar dom, allt vi hittar är massa juridiska ombud som vill ha business. En svensk skatterådgivare kunde hjälpa….för 4000kr i timmen, och hon kunde inte beräkna tidsåtgången, min hintade om 30 timmar! H&R Block i USA kan hjälpa, ca 2000 dollar kostar det. Det borde ju gå att fixa själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ken
 4. Vit pil

  Jag är amerikansk medborgare. Jag har konton hos Nordnet och Lysa. Någon skatterådgivare har jag aldrig behövt. Skickar in FBAR varje år. Deklarerar med Foreign income exclusion och behöver inte betala skatt i USA eftersom min inkomst är under en viss gräns. Men deklarera måste man ändå göra. Inte så krångligt när man väl fått rutin på det. Avanza tillåter inte att amerikanska medborgare har konton men Nordnet och Lysa klarar av att informera amerikanska myndigheterna. Och banken måste få reda på det, de har nog en särskild blankett. Fråga bara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea
 5. Vit pil

  Hej! Jag är amerikansk medborgare och har använt tjänsten taxesforexpats.com för att deklarera och för FBAR och har varit väldigt nöjd. De är väldigt kunniga och har en smidig webbtjänst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elizabeth

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror att Lysa kan hantera amerikaner, kolla med dem!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-27 klockan 14:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.