Sparande 10% ?
Sök:

Sparande 10% ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

Den här artikeln publicerades 2017-06-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande 10% ?

Hej Jan

Jag såg just din video där du lyfter upp några av de frågor som publicerats här på bloggen. Några klargörande frågor:

– När du pratar om att man bör spara 10 procent av sin inkomst menar du då före eller efter skatt?

– Vad ingår i de där 10 procenten? Bör 10 procent gå till Pengamaskinen eller inkluderas amortering där också?

Tack för en fantastisk blogg. / Daniel

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Micke har ett bra svar på frågan. Mina konkreta tankar är att 10 procent är i minsta laget, har man möjlighet så bör man spara mer. Jag tänker också sparandet efter skatt primärt och att det är exklusiva målsparande som t.ex. till kontantinsats, semester, renovering eller annan konsumtion. Dock skulle jag mycket väl kunna tänka mig att man kan lägga pensionssparandet i de 10 procenten.

När det gäller amortering så är det lite mer klurigt. Jag tycker spontant inte att de ska ingå i de 10 procenten, men jag förstår också att många inte har den möjligheten. Om man kan undvika amortera så tycker jag att man ska göra det och spara de pengarna utöver de 10 procenten, då avkastningen oftast över längre tidsperioder är högre än räntan som man betalar.

Jag har skrivit om det i den här artikeln:

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel. Jag räknar själv med 10% av den disponibla inkomsten. MEN personligen ser jag 10% som ett minimum. Själv har jag ut ca 19100:- efter skatt. ca 6800 -7700:- går till boende, vilket inkluderar elen och internet (högre elkostnad vintertid och lägre sommartid), 790:- går till transport (busskort). Mat, försäkringar, fackavgifter mm tar sina kostnader. Själv har jag ca 3000:- i sparande per månad och grämer mig för att jag tycker att det är för lågt, även om det är 15,7% av disponibel inkomst. I slutändan är det inte dina procent av lönen som räknas då du vill använda dina pengar utan summan på dina konton varför jag återigen säger: 10% är ett minimum.

Du väljer givetvis själv om de 10% ska räknas av från amortering på dina lån, men då bör du räkna på utfall. Vad får du ut på dina investeringar? Täcker det kostnaden för dina lån?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-13 klockan 13:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.