Sparande 3—7 år
Sök:

Sparande 3—7 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karolina

ställde för sedan frågan: Sparande 3—7 år

Hej!Om jag vill spara 1500 i månaden med sparhorisont 3-7 år. Medelrisk. Vad skulle ni rekommendera?Har via bank fått förslaget:Danske invest index class sa (årlig avg 0,47 inkl provision) samt Sverige beta klass a o den som jag undrar mest över Horisont ränta class Sa med kostn 0.72 ‰.Jag har nordnetkonto med en portfölj modell nybörjare och funderar på om det är bättre att fortsätta på den med månsdsspar istället?? Länsförsäkringar global indexnra är kanske Ett bättre alternativ som grund? Eller missar jag ngt?Mvh Karolina

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Köp 60% LF Global Indexnära och 40% AMF Räntefond Lång. Det blir en enkel 60/40-portfölj som bör ge i snitt 6% under perioden. Det behöver inte vara krångligare än så. Totala produktvgiften på den portföljen blir 0,19%.

Ombalansera varje år.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tackar för svaret! Jag ska inte vara orolig över att det blir för mycket Sverige då? Eller hur ska jaag resonera? Kanske dum fråga….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karolina
 2. Vit pil

  LF Global Indexnära har knappt 1% Sverige, så det behöver du inte oroa dig för.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Karolina, när man räknar andelen Sverige i portföljen tar man inte hänsyn till (svenska) räntefonder. Det som ofta rekommenderas är ca 20% Sverige av aktiefonderna (men många tycker att man kan klara sig gott utan Sverige också).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade nog valt att ha med korta räntefonder också. Långa räntefonder riskerar ju att backa rejält när räntorna börjar gå upp…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det kan man överväga då sparperioden är kort. 20% Spiltan Räntefond Sverige och 20% AMF Räntefond Lång kan vara ett alternativ.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är stor skillnad på 3-7 år!

Man brukar ju förespråka att ha 10% av sin totalinvestering i aktiefonder för varje år du kan vara utan dem. T ex: 10 år: 100% aktiefonder. 5 år: 50%.

Dvs, om vi tar 3 år i ditt ”3-7”-årsspann skulle du med den logiken inte ha mer än 30% aktiefonder. Dvs en 30/70-fördelning.

Om du ska spara i 7 år, dvs längst ut på ditt spann ”3-7 år” så bör du se till att du ombalanserar varje år så det blir 70/30 första året, 60/40 andra året, 50/50 och så vidare i takt med åren då det närmar sig uttag. Risken är ju att du ligger kvar i 60/40 år 6 precis innan du ska ta ut pengarna och så kommer en rejäl dipp/krasch precis sista året som kan ta flera år att återhämta om du då ligger högt i andel aktiefonder. Samma kan ju ske år 1 men då har du 5-6 år på dig att återhämta + lite till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-28 klockan 09:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.