Sparande
Sök:

Sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anne

ställde för sedan frågan: Sparande

Tack för en underbar sida som är lärorik. Jag vill gärna börja investera. Har dock inte ett befintligt kapital men kan avvara en 500- 1000 varje månad. Min fråga (ganska dum fråga) är följande: om jag vill investera i nybörjarportföljen, hur ska jag börja? Alltså ska jag första månaden börja med en aktie och sedan varje månad investera i en annan eller ska man ta en hundring i varje aktie/ fond varje gång? Förstår du hur jag menar?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om man inte är så intresserad av aktiehandel så är nog (index)fonder att rekommendera framför enskild aktier.

Då kan du välja ut vilka fonder du vill ha i ditt sparande (titta på Jans artiklar om de olika portföljerna för inspiration) och sedan köpa av de olika fonderna varje månad. Om du sparar ett fast belopp kan du troligen ställa in ett automatiskt månadssparande så slipper du aktivt köpa fonder varje månad.

Lycka till med sparandet!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,
  En kort kommentar som man kan tillägga är om du tex har 500kr / månad att köpa för men vill köpa totalt 10 fonder.

  De allra flesta fonder som ingår exempelportföljerna (nybörjarportföljen, barnportföljen) baseras på att man köper för 100kr/fond. Men det finns en väg runt detta.

  Om du köper i 5 av fonderna månad 1 för 100kr/styck, sedan köper du i de andra 5 fonderna i månad 2.

  Så kan du börja månadsspara valfritt belopp i fonderna sedan.

  Så här står det tex på Länsförsäkringar Global Indexnära när man ser på Nordnet:
  INSÄTTNINGSKRAV
  Minsta startbelopp 100 SEK
  Minsta nyinsättning 100 SEK
  Minsta månadssparande –

  Som du ser så är det ett – på minsta månadssparande, detta betyder i praktiken att du kan köpa för så lite som 1kr/mån efter att du har köpt fondandelar 1 gång för minst 100kr.

  Hoppas du förstår vad jag menar, när detta är gjort så kan du göra som Lukas skrev – ställa in ett automatiskt månadssparande!

  Ha det gott!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-12 klockan 14:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.