sparande 5 år
Sök:

sparande 5 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Julia

ställde för sedan frågan: sparande 5 år

Försöker läsa och inser att 5 års sparkorisont hamnar någonstans mellan kort- och långsiktigt sparande. Planerar en längre resa om 5år och funderar över bästa sättet att spara till detta om man ändå vill ha någon möjlighet att pengarna ska växa mer än på bankkontot.

Kommer att spara mellan 1000-2000/månad och börja från 0.

Räntefonder, Nybörjarportfölj (med hög andel räntefonder?), sparkonto med högre ränta, Akelius preferensaktier?

Vet att det inte går att förutse framtiden och allt beror på risktagandet men vad hade ni gjort i situationen?

Mvh

Julia

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om jag vill** ha pengarna efter 5 år, hade jag haft drygt hälften i räntefonder och den andra hälften i aktiefonder. Det kniviga är, som du påpekar, att man inte kan förutse framtiden. Alls.

En börskrasch kan inträffa när som helst under din spartid eller efter den. Är du beredd att förlora större delen av dina investeringar och kan skjuta fram på ditt resande för att låta börsen komma ikapp det den har tappat?

** hade jag sparat till t ex bostad hade jag inte lagt pengarna på börsen alls om spartiden är 5 år.

Vilka räntefonder man ska spara i är knepigt då råden kommer från alla håll och dessa inte är enhetliga. Man brukar väl säga att man ska undvika obligationsfonder (långa löptider) eftersom när räntan börjar gå upp kommer värdet på dina befintliga obligationsfonder minska.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-04 klockan 07:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.