Sparande
Sök:

Sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan

ställde för sedan frågan: Sparande

Bor i Sverige, men har skatterättslig hemvist i Danmark. Innebärande ingen möjlighet att spara exempelvis i Lysa eller Opti.

Inget  större intresse/engagemang i aktier eller fonder, därmed var en fondrobot enligt ovan en utmärkt modell för mig. Det går dock som sagt inte just nu tyvärr. Tänker mig en insättning av ett engångsbelopp direkt i starten och därefter månatligt sparande. Tidshorisont ca 15 år framåt i tiden, till pensionsdags.

Förslag på alternativ som passar min profil?

/Stefan

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

har inte Danmark något liknande?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Finns mig veterligen inget motsvarande i Danmark (hade gärna använt det själv). Det finns heller inte något Isk-system, vilket känns som en viktig komponent för att få det att funka. Finns dock ett ”Aktiesparekonto” (max 50kDKK för tillfället, men kommer evt höjas) där man betalar en årlig 17% skatt på avkast (även orealiserat). Så inte alls lika fördelaktigt som svenskt isk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kris
 2. Vit pil

  En ISK kan du bare oprette i Sverige – også selvom du ikke bor i Sverige.

  Når du hsr oprettet ISK-kontoen fører du din opsparing ud af Danmark – dvs at du sælger dine værdipapirer i Danmark og betaler skat af dem.

  Så flytter du dine penge til Sverige og investerer dem dér.

  Da du i ISK-ordningen ikke registrerer værdiforøgelsen men kun formuen, bliver der ikke yderligere mellemregnskab med Skat.

  Men det er klart at hvis det er skattebegunstigede opsparinger du har i DK, så skal du først have dine penge ud af disse ordninger – og det kan jo risikere at koste 60% strafafgift. Og så skal du have regnestokken frem og regne på om det kan svare sig.

  Hvis ikke, må du jo bare fremover spare op i frie midler på ISK🙂

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ole Juul-Møller
 3. Vit pil

  Man kan inte upprätta ett isk-konto (i Sverige) om man inte har skatterättslig hemvist i Sverige. Så jag tror inte ditt förslag Ole, hjälper Stefan enligt beskriven situation. Eller har jag missat något loop hole?

  Generellt uppfattar jag läget i Danmark väsentligen mindre fördelaktigt. Etf’er har tills i år varit lagerbeskattade (precis som i ’aktiesparekonto’) oavsett underliggande tillgångsslag. Dock är aktie-Etf’er nu sedan 2020 beskattade som aktier (27%/42%). Har inte grävt så mycket i det innan pga ofördelaktiga skatteregler (i mina ögon), men fick uppfattningen att utbudet av billiga indexfonder i dk varit lägre än på svenska marknaden. Här hoppas jag att jag inte letat tillräckligt och att sett finns bra alternativ. Mottager gärna tips.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kris

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan skaffa en billig global indexfond och sätta i den sortens depå som är bäst i Danmark. Även om du betalar skatt på vinsten så gör du ju vinst. Ska du avstå 83% av vinsten för att 17% går till skatt?

Alternativet är väl att du helt enkelt skriver dig i Sverige eftersom du hellre verkar vilja betala svensk skatt?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-22 klockan 10:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.