Sparande 90% aktiefonder, 10% räntefonder
Sök:

Sparande 90% aktiefonder, 10% räntefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lindgren

ställde för sedan frågan: Sparande 90% aktiefonder, 10% räntefonder

Hej!

Jag har nyligen börjat med aktier och har större delen av mitt sparande i indexfonder och ca 23% av mitt sparande ligger i en 90/10 portfölj hos Lysas ”robot”. Som ny inom det här så har jag snappat upp några saker från ekonomiböcker och här på bloggen, bl.a, att man bör vara långsiktig i sitt sparande – själv tänker jag 10-15år – och konsekvent med att sätta in pengar varje månad. När nu börsen är i en korrektion och många större sparare tar ut sina pengar helt från börsen (Warren Buffet m.fl) så följer de nyckelregeln att aldrig förlora pengar, nåväl, förlora så lite som möjligt. Det är givetvis en bra strategi, särskilt om man tror på ett större börsfall än det som redan varit. Jag tänkte bara fråga hur ni hade gjort med ett 90/10 sparande just nu? Vad bör man tänka vad gäller courtage och avgifter och bör man sälja alltihop för att sedan komma igen när man tror på en vändning? Vad har ni för tips för en nybörjare?

 

Mvh, P.L

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Följer frågan, jag är också nyfiken på hur andra ser på denna saken.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har ingen aning om börsens utveckling i framtiden så jag månadssparar i Avanza Global och Lysa (100% aktiedel). För att tajma marknaden så måste jag inte bara ha rätt när jag ska gå ur börsen (pricka toppen) utan måste även veta när jag skall gå in i börsen (pricka botten). Jag måste alltså ha rätt 2 gånger. Eftersom jag inte kan se in i framtiden så fortsätter jag med mitt månadssparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tycker det låter vettigt och jag köper ditt resonemang helt och hållet. Jag är lite inne på att köpa nu medans det är billigt, men eftersom jag är novis och märker att tunga namn gärna håller sig utanför börsen för tillfället så vill jag samtidigt ta rygg på dessa herrar. Det verkar också som att de flesta investerare är överens om att Stockholmsbörsen är övervärderad vilket också skulle tala för ytterligare ras än det som redan varit. Hur lågt ned börsen går innan den vänder är ju väldigt svårt att pricka av men en liten del av mig tänker att man kan följa snittrasens gemomsnitt för att ha ett tum-mått. Det är såklart inte perfekt men jag tänker att man tjänar mer på att inte förlora pengar än att hänga med i ett ras och vara konsekvent med inbetalningar. Men som sagt, det enda som får mig att vilja resonera såhär är de som kan mer än mig som drar sig ur just nu.. annars är jag helt och hållet på din sida!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lindgren

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag haft precis samma funderingar för några månader sedan och ställde en likadan fråga. Jag fick som tur några kloka svar här på forumet och har också hunnit fundera en del sedan dess.

Nu har jag faktiskt kommit till en slutsats som passar mig. Precis som många här på bloggen påstår så håller jag med om att det inte går eller är näst intill omöjligt att spå marknaden och sedan välja rätt. Försöker man göra så då finns det en stor risk att man halkar efter svängningar och sedan tar felaktiga beslut på precis fel tidpunkter. Detta kommer att innebära att avkastningen negativt påverkas mycket mer än väntat.

Därför har jag själv bestämt mig att lägga allt fokus och fundera ordentligt på en riskprofil som passar mig. Mina tankar är att jag (i motsats till vad det gäller marknaden!) har full kontrol över den. ;)

Jag utgick från hur mitt liv ser ut, min konsumtionsprofil och vilka sparhorisonter jag har för de olika delarna i mitt sparande. Jag började med 90/10 men hamnade till slut på 75%/20%/5% (aktier, likvider på sparkonto, guld). Och nu kommer jag köra stenhård på den riskprofilen för många år framöver… och känner att jag har kontroll och känner mig trygg i mina val.

Oavsett vad som marknaden kommer göra under alla år! Jag fortsätter månadsspara strikt enligt min profil och ombalanserar mitt kapital vid behöv så att det alltid kommer motsvarar 80% (75+5) av mina totala tillgångar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Kul att se andras taktiker! Jag tänker att en buffert är grym att ha så att man inte tar pengar från sina investeringar så jag gillar tanken på att ha en del på sparkontot men jag tänker att en klumpsumma som är konstant känns nog så tryggt istället för att ha en fast procent i sparkontot (som faktist äts upp av inflation år efter år). Sparar du till något särskilt med en viss avgränsad tidsperiod är det ju ett annat läge, tänker jag. Håller också med dig om att det är bättre att hitta en strategi än att tajma marknaden.. Jan är väl den som motbevisat spådomen mest av alla.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lindgren
 2. Vit pil

  Jag tror det funkar lite olika för alla men detta har jag kommit fram till. Jag måste bara säga att 20% på sparkontot som jag nämnde inte är mitt buffert. Det har jag redan täckt för och representerar 3 månadslöner. Den 20% jag ”kontanter” som jag pratar om här har jag istället för räntefonder. Och det är därför att de får svänga bit.. går värdet av mina 100/0 aktieportföljer ner för mycket så minskas den här delen också och kan jag investera lite mer (och köpa billigt). Går portföljen upp så lägger jag bara lite extra på konto så att håller takt med resten av mina investeringar och min guld. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-26 klockan 14:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂