Sparande endast i indexfonder
Sök:

Sparande endast i indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Blåbär

Den här artikeln publicerades 2017-10-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande endast i indexfonder

Vad finns det för för- och nackdelar med att endast spara i indexfonder?

Har precis kommit igång med mitt sparande och hittills bara köpt Nordnets Superfonden Sverige. Finns det någon poäng i att endast spara i indexfonder och strunta i sparande genom obligationer, guld, silver, räntefonder, etc.?

Tanken är att pengarna från portföljen ska användas för konsumtion tidigast om tio år.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad finns det för för- och nackdelar med att endast spara i indexfonder?

Det är tråkigt, ibland fruktansvärt tråkigt. Jan Bolmeson har liknat det vid att se målarfärg torka. Du kommer heller aldrig att slå index.

Fördelen är att du trots allt kan räkna med att få en bättre utveckling på ditt sparande än de allra flesta. Du slipper dessutom ta risken att någon ska försöka förutsäga framtiden, något som visat sig mycket svårt att göra korrekt uthålligt.

Har precis kommit igång med mitt sparande och hittills bara köpt Nordnets Superfonden Sverige.

Då har du 100 % av tillgångarna i ett land som utgör endast 1 % av världsekonomin, och dessutom bara i storbolag, vilket känns lite väl riskfyllt. Å andra sidan har du 100 % av tillgångarna i svenska kronor, vilket är en fördel för den som tänkt konsumera avkastningen i Sverige. Men jag skulle komplettera bland annat med en hel del global indexfond. Trots ovanstående skall sägas att Nordnets Superfonden Sverige är en bra fond att ha som en del av portföljen.

Finns det någon poäng i att endast spara i indexfonder och strunta i sparande genom obligationer, guld, silver, räntefonder, etc.?

Riskspridning i olika investeringstyper kan ge en jämnare avkastning på din investering, hålla dina nerver under kontroll och ge en bättre nattsömn. Historiskt har dock 100 % aktier varit en lyckosam investering får långsiktiga placeringar. Det gäller dock att inte flippa ur när börsen rasar och börja sälja billigt, för att sedan tappa lusten och börja köpa dyrt igen först när börsen redan har återhämtat sig.

Tanken är att pengarna från portföljen ska användas för konsumtion tidigast om tio år.

Det är lätt att säga att man har en 10-årig placeringshorisont, men mycket hinner hända i livet innan man nått dit, och då kan det vara skönt med en portfölj med jämnare utveckling. Å andra sidan förlorar man avkastning på det. Så det är den vanliga kampen mellan rädsla och girighet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-18 klockan 13:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.