Sparande enskild firma skatt och pension
Sök:

Sparande enskild firma skatt och pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annie Eklöv

ställde för sedan frågan: Sparande enskild firma skatt och pension

Hej jag och min man undrade om det var något vi borde tänka på kring skatt när vi ska spara pengar till pension från hans enskildfirma. Vi vill spara i fonder helst något som sköter sig själv och vi vill att den ändra (vi är gifta) skulle få plocka ut pengarna om en av oss skulle plötsligt dö. Hans firma är ganska ny så vi behöver en ny lösning till pensions sparande. Vi har varit anställd förut och inte lagt undan så mycket pengar till pension själva än. Det handlar om ca 2000kr i månaden och vi undrade om vi kunde på något sätt spara innan skatt och skatta på pengarna när man tar ut dem eller om man ska spara skattade pengar. Vi vet inte riktigt vad som är möjligt eller vad som är bäst att göra.

Tack Ann

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så länge den enskilda firman ger ett överskott på mindre än cirka 500 000 kr (675 000 kr före avsättning till egenavgifter) så är det inte försvarbart med en traditionell pensionsförsäkring. Du minskar din statliga pension och den  särskilda löneskatter på 24.26 procent ger dig ingenting.  Kommer du över brytpunkten för statlig skatt, då kan du möjligen fundera på en pensionsförsäkring.

Som egenföretagare är det viktigt med efterlevandeskydd och sjuk och olycksfallsförsäkring. Köp de tjänsterna separat. Låt dig inte förledas till att baka in dessa tjänster i en pensionsförsäkring. Det blir bara dyrare, och vem tjänar på det? Inte du i alla fall.

Spara i var sitt ISK med skattade pengar . Är ni gifta ärver ni varandra med automatik. Spara i de billiga indexfonder som ni kan läsa om här på bloggen.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-19 klockan 15:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.