Sparande för student
Sök:

Sparande för student

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elina

ställde för sedan frågan: Sparande för student

Hej!

Har följt din blogg ett par månader nu och har tagit åt mig en del tips som du delar. Hittade tyvärr inte till din blogg först, utan tog hjälp av Avanzas kalkylator för sparande på 5-10 år. Är student som lägger undan 1000-1500 kr/mån, men förväntar mig att det blir mer när jag börjar arbeta. Har denna fördelning nu:

Global: 30 %
Sverige: 25 %
Räntefond: 20 %
Tillväxt och Asien: 15 %
Europa: 10 %

Sparar i 9 olika fonder. Vad tycker du om denna fördelning? Och om jag skulle välja en annan fördelning, hur skulle du sälja av fonderna då? Lite i taget eller allt på en gång?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Student jag med, härligt att du sparar då jag vet att många inte gör det alls under studietiden!

Vilken tidshorisont har du? Är det 10+ år passar Barnportföljen bra, 90% aktier och 10% räntor.

Jag hade skippat Europafonden, det är redan mycket Europa i globalfonder.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Personligen hade jag haft lite mer globalfond och lite mindre Sverige.

Men i det hela tycker jag att portföljen ser ok ut med bra spridning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Antar att du är relativt ung Elina? Varför då 20 % räntor, det kommer bara hämma din avkastning. Hade personligen minskat Sverige och ökat tillväxt/asien då jag tror det på lite längre sikt kommer prestera bättre.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    rotkiV

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-03 klockan 09:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.