Sparande för totalt ovetande
Sök:

Sparande för totalt ovetande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Louise

ställde för sedan frågan: Sparande för totalt ovetande

Hej! Jag kan ingenting om sparande och fonder och aktier låter som grekiska för mig. Risker med att bli av med pengarna skrämmer mig men det gör att jag hela mitt liv bara har sparat på ett sparkonto med 0 procent ränta.

tycker det är svårt med ekonomi och lite tråkigt, vet heller inte vem man ska lita på eftersom att man hört att man ska akta sig för ex bankens rådgivare.

Hur ska man göra om man är nybörjare, rädd att förlora sina pengar men vill se pengarna växa? Hur ska jag börja? Aktier? Fonder? Vilken bank? Hur? Finns det något säkert sätt att spara sina pengar där de ändå går upp? Kan man komma åt sina pengar? Ska man sprida ut pengarna på olika sparningssätt? Hur gör man?

Snälla snälla hjälp mig.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Om du är rädd att någonsin förlora pengar ska du inte investera pengar på börsen via fonder eller aktier. För mindre / större börsnedgångar kommer alltid att komma och då kommer det du eventuellt har tjänat in minska i värde. Givetvis kan investeringarna gå upp i värde också, men du kommer fortfarande att då och då se nedgångar.

Man brukar säga att om man har en väldigt lång sparhorisont ; säg 10-20 år, då kommer du förmodligen i slutet av sparperioden ha fått mer avkastning än förlust. Men en stor börskrasch kan ju inträffa precis innan du tänkte börja använda dina pengar. Därför brukar den försiktige investeraren även ha med räntefonder i sin portfölj, som dämpar eventuella krascher (och även avkastningen!).

Men återigen, om du är rädd att förlora pengar ska du inte gå in i börsen alls tycker jag.

Möjligen kan du börja spara en mindre summa som du känner dig bekväm med att inte gräma dig för mycket över ifall det blir en förlust. Säg 200 kr / månaden som exempel, där du köper två fonder ; en globalfond och en svensk fond.

Resten av pengarna bör du ha i ett sparkonto med insättningsgaranti och där räntan är drygt 1 %. Men du måste även ha i åtanke att inflationen kommer att gröpa ur ditt kapital – om inflationen är 2% och sparräntan är 1% kommer du ju förlora 1% i värde varje år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.