Sparande i fonder
Sök:

Sparande i fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Louise

Den här artikeln publicerades 2017-08-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande i fonder

Hej! Jag kan absolut ingenting om ekonomi och sparande. Jag har alltid haft mitt sparkonto på banken (0%) ränta. Vill börja spara på ett sätt som är säkert där det finns få risker men att pengarna ändå kan växa.

Vad är bästa sättet att spara på? Är det bra att starta ett isk och spara i fonder? Ska man då ha en eller flera fonder? Hur hittar man fond/fonder som är bra, säkra och lönsamma men med låga kostnader?

Ska jag börja spara ex 500 per månad till tex en fond eller ska jag sätta in en större summa först typ 10 000? Eller allt jag sparat hittills?

Finns det något bättre sätt att spara? Vill inte riskera att förlora mina pengar men vill samtidigt att de ska öka

Snälla snälla hjälp mig.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Helt rätt tänkt. Här är ett par tips:

  1. Typ av konto: Starta ett investeringssparkonto, förkortas ISK. Det besparar dig krångel när du deklarerar och är även gynnsammast skattemässigt.
  2. Bank: Jag har mitt sparande på Avanza, vilket fungerar väldigt bra. De har ett väldigt stort utbud av fonder och visar tydlig information om avgifter och fondernas historik. Nordnet finns också och ska vara likvärdigt.
  3. Typ av fonder: Så kallade indexfonder med låga avgifter fungerar bäst, det visar all forskning. Avgiften ska vara högst 0,4 %, gärna 0,2 %. Kolla noga på avgiften.
  4. Antal fonder: Om du köper en global indexfond kan du faktiskt nöja dig med en enda fond. De innehåller aktier i ett stort antal bolag i världen. Annars kan du ha en globalfond som grund och komplettera med fonder från de delar av världen du tror mest på.
  5. Hur stor del av pengarna: Det beror på när du tänker använda pengarna. Om det är inom fem år bör du inte köpa aktiefonder för dem.
  6. Utspridda köp: Om du har en stor summa kan det vara en idé att sprida inköpen över 1-2 år för att minska risken att köpa vid fel tillfälle. Sedan är det bra att månadsspara också så klart. Det går bra att köpa fonder för 500 i månaden exempelvis.
  7. Det kan gå ner. Man ska inte glömma att det finns en risk att börsen går ner, ibland mycket. Aktiefonder är ett sparande på lååång sikt.

Lycka till !

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-19 klockan 11:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.