Sparande i företaget till pensionen, vad är smartast?
Sök:

Sparande i företaget till pensionen, vad är smartast?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AnnaLena

ställde för sedan frågan: Sparande i företaget till pensionen, vad är smartast?

Hej!

Stort tack för en fantastisk sida och podd, har dock slut avsnitt att lyssna på så nu får jag väl börja skriva frågor här istället för att fylla tomrummet :)

Jag har ett företag och tillsammans med min kompanjon sparar vi 8400:- varje månad (4200:- per person) i Länsförsäkringar till pensionen och det är kanske inte det smartaste. Försäkringen heter ålderspension fond & garantiförvaltning. Pengarna placeras av Länsförsäkringar och man är garanterad att få tillbaka minst det man har betalat in.
Då detta med pensionssparande tyvärr inte är en av mina superkrafter ännu så skulle jag behöva tips på vad som är smart att göra med dessa pengar för att få ut mesta möjliga när det är dags för pension.
Om vi har 10000:- varje månad att lägga på ett sparande till pensionen som inträffar om cirka 20 år vad är bästa tipset att göra med dessa pengar?

Kan man har en Rika Tillsammans-portfölj i företaget och spara pengarna där eller hur funkar det?

Vi är bra på hamstrar och hundmat men pensionssparande i företag har vi mycket att lära oss om.
Hälsningar AnnaLena

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den här frågan tas upp i artikeln och poddavsnittet som publiceras ikväll kl 21:00:

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack för ditt utförliga svar!!!
Det var väl lite som vi trodde men vi har agerat strutsar i många år och har nu äntligen dragit upp huvudet ur sanden… bättre sent än aldrig får vi väl intala oss!
Du som är expert på det här med hur man sparar till pensionen och har företag, har du nått bra tips hur man går tillväga rent praktiskt om man nu är som vi (bra på kaniner och hundvalpar) men har bristande kunskaper i hur man som företagare sparar till sin pension i företaget utan att använda sig av människor anställda av Länsförsäkringar.
Vi vill ju såklart nu hellre spara i Globala barnportföljen istället för den försäkring vi har idag och vi förstår hur man gör i teorin men inte i praktiken…
Vi vet inte ens var vi kan hitta att läsa om hur man gör.
Kan man ha ett konto på tex Nordnet där vi istället sätter in pengarna eller har företaget ett konto på Nordnet eller?
Heter det något särskilt när man sparar till pensionen i en egen portfölj via sitt företag eller vad kan vi googla på?
Det är väl på grund av den okunskap som vi, och säkert fler än oss, har inom detta område som gör att de lyckas sälja sina försäkringar gissar jag.
Vi är på nivån att vi vet inte ens hur mycket vi får spara till pensionen varje månad. Killen från Länsförsäkringar sa att vi sparade så mycket som var tillåtet i förhållande till hur mycket lön vi tog ut (detta var några år sedan). Var hittar man siffror på det, hur vet man hur mycket man kan sätta in i sin Globala barnportfölj?
Ja du förstår kanske nivån på vår kunskap inom detta (den ska bli bättre har vi tänkt)…
Vi är oerhört tacksamma för alla tips och råd och vi jobbar i gengäld hårt för att sprida information om din sida och blogg som vi tycker är fantastisk. Lyssnarantalet i Boden lär garanterat ha ökat enormt nu på sista tiden :-)

Hälsningar AnnaLena

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för er kommentar AnnaLena. :-)

  Jag skulle säga att börja med att öppna ett konto på t.ex. Nordnet (annonslänk) eller Avanza (annonslänk). Lite beroende på om ni vill pensionsspara privata pengar (skattade) eller företagets pengar (oskattade) så får ni öppna det det privat eller i företaget.

  Är det privat så öppnar ni ett ISK-konto, om det är företaget så blir det en kapitalförsäkring. Sedan börjar ni med att sätta in pengar dit. När pengarna har kommit dit, då väljer ni fonderna enligt t.ex. globala barnportföljen.

  Fortsätt ställ frågor här eller till deras respektive kundtjänst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-15 klockan 11:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.