Sparande i halvslumrande eget aktiebolag
Sök:

Sparande i halvslumrande eget aktiebolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

ställde för sedan frågan: Sparande i halvslumrande eget aktiebolag

Hej.

Idag har jag lite sparat kapital i mitt aktiebolag. Verksamheten är numera ganska vilande, så inga större varskott genereras. Jag vill dock behålla bolaget så det är bra om jag kan behålla ett visst kapital där som buffert.

Nu i höst nåddes jag av nyheten att bolag måste betala LEI-avgift årligen om man avser handla med aktier. Då sparkapitalet dig uteslutande finns i aktier och då detta års förvaltningsresultat är ila gentemot tigare år (-5%), känns det kymigt att sälja. Framförallt eftersom omallokeringen i somras VR så illa tajmad i flera av bolagen.

Jag är villrådig kring vad jag skall ta mig till.

– Om jag skaffar LEI och ser det som förvaltningsavgift, blir aktier onödigt dyrt. Första året blir det så vitt jag förstår ca 1% i mitt fall.

– Säljer jag av alla aktier, såväl lugna och någorlunda stabila som de mindre posterna med förhoppningsbolag känns illa tajmat. Jag förväntar mig att ex Skanska, Telia, Balder, Collector, HM, Castellum och Rottneros bör kunna återhämta det som förlorats sedan i somras. Ett av förhoppningsbolagen, Cimco dras med tillverkningsprocessen, vilket naturligtvis avspeglas i kursen. Att sälja nu känns även i det fallet olyckligt.

– Nåväl. Om jag blundar och avyttrar allt innan årsskiftet, ligger Lysa nära till hands som alternativ. Hur tänker du/ni kring avkastningsskatten i det fallet? Jag var rätt bekväm i att ha sparandet i en KF. Om i te annat var det himla enkelt att bokföra.

Jag vore himla tacksam för dina/era tankar kring vägval när denna påtagliga ändring infallit och uppdagats väldigt sent. All info är av intresse. Från tankar kring enskilda aktier till strategi för exakt och annan sparform i bolaget.

Nämnas bör möjligen, att utöver det nämnda sparandet finns ytterligare ca 15% i fastighetsutveckling genom Tessin.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I dagarna har ny 8nformation presenterats. Nu undantas kapitalförsäkringar, vilket gör att jag kan sitta lugnt i båten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Detta har jag inte fått höra något om. Både Avanza och Nordnet kräver lie nummer för att som företag få handla i kapitalförsäkring. Kan du lägga upp en länk till din källa.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-27 klockan 23:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.