Sparande i konto utan insättningsgranti kontra aktier
Sök:

Sparande i konto utan insättningsgranti kontra aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lars N.

Den här artikeln publicerades 2017-10-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande i konto utan insättningsgranti kontra aktier

Hej,

Mycket informationsrik sida du har. Jag vill fråga om konton som saknar insättningsgaranti som ofta ger hög ränta typ 5-10%. Man ser ju alltid rådet att undvika dessa, nästan alltid. Då inställer sig 2 frågor:

1. Hur ser det ut historiskt, hur många gånger har det hänt (i Sverige) att en sån bank kånkat och spararna förlorat pengarna?

2. Hur kan man ge rådet att undvika dessa men samtidigt säga att placering i aktier är bättre. Är det insättningsgaranti på aktieinvestering? Om du köpte Eriksson vi fel tillfälle i början på 20-talet skulle du ha förlorat väldigt väldigt mycket, och det finns andra exempel från IT hypen och andra exempel som Fermenta. Så det är ologiskt med detta papego-upprepande råd och som jag ser det är väl inte sådana sparkonton behäftade med högre risk än aktier? Själv har jag placerat en hel del i Akelius, som har utmärkt track record.

Lars

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Akelius har inte 5 – 10 % ränta. Dock har/hade 24Money 6,5 % ränta, de har inte kånkat, men pengarna verkar ha försvunnit och företaget utreds nu av Ekobrottsmyndigheten. Den högsta räntan hos Akelius är 3,5 %, förutsatt att du binder pengarna i 3 år. Om du ska jämföra Akelius med aktiemarknaden måste du även ta hänsyn till bindningstiden hos en aktie, det vill säga i princip ingen alls. Således är det kanske Akelius konto utan bindningstid som skall jämföras, och där är räntan 1,5 % – utan bankgaranti.

Här på Rika Tillsammans har du svårt att hitta råd om placeringar i en enskild aktie. Tvärt om, det avråds ofta från detta.

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

Istället är grundrådet att placera i billiga globala indexfonder, typ Länsförsäkringar Global Indexnära, med mer än 1600 företag i portföljen. De smalaste aktiefondsplaceringarna jag kan komma att tänka på är Avanza Zero som har endast 30 bolag i portföljen, med en rekommendationen i nybörjarportföljen på 5 % av denna. Egentligen är Spiltan Aktiefond Investmentbolag ännu smalare, men investmentbolagen äger i sin tur 75 börsplacerade bolag, plus att de har ett antal tillgångar som ej är börsnoterade. Den högsta rekommendationerna av Spiltan Aktiefond Investmentbolag i en variant av nybörjarportföljen är 10 %. Så om en ett enskilt bolag av Ericsson- eller Fermentatyp kraschar får det inget stort genomslag.

Det är alltid intressant att jämföra avkastningen på olika placeringar. Dock ska man även ta i beaktande att placering på bankkonto,  med eller utan insättningsgaranti, är en annan tillgångstyp än aktier, direktägda eller via fond. De kan därför bete sig olika i olika ekonomiska klimat, och har sina egna för- och nackdelar.

Vad gäller placering på konton utan insättningsgaranti bör man även ta i beaktande att det är en placering som myndigheterna vill förbjuda.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fundior gick i konkurs 2012. LIC  gick i konkurs 2014. Det finns säkert flera. Risken att förlora sina pengar i inlåningsbolag som ger fem till tio procent är hög!

 Visst finns det en risk i att köpa aktier också, men det är väldigt sällan att du förlorar 100% av satsat kapital.  Köper du aktier via fonder är risken att förlora allt i princip obefintlig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-14 klockan 14:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.