Sparande och fonder/aktier vid full ersättning från försäkringskassan
Sök:

Sparande och fonder/aktier vid full ersättning från försäkringskassan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av H.S.S

ställde för sedan frågan: Sparande och fonder/aktier vid full ersättning från försäkringskassan

Jag är en långtidssjukskriven kvinna på 28 år som trots min situation vill påbörja ett sparande.

Jag har åtminstone lite baskunskaper gällande hushållsbudget, att konsumera medvetet och leta erbjudanden vilket jag är glad över, men är annars väldigt ny på de områden som är kring mer avancerad och långsiktigt ekonomi!
Då jag lever på aktivitetsersättning från försäkringskassan känner jag mig osäker på kring hur och om jag får spara på vissa sätt och om fondsparande ens kan vara aktuellt i.o.m. räntor och potentiella vinster?

Jag vågar inte räkna med att skäliga bistånd och ersättningar alltid kommer att kunna finnas till hands och jag vet heller inte om jag kommer att vara kapabel att arbeta i framtiden (men det är något jag koppas på om än bara 25%) så jag vill och tänker att jag behöver ha framtiden och lite betryggande buffertmöjligheter i åtanke.

Jag har några tusen konor kvar efter ett skadestånd och det är inte mycket, men jag är villig att investera med dem och pressa min budget för att kunna genomföra lite månadssparande trots låg inkomst och ändå kunna fortsätt leva lite grann!
Har ni någon vetskap och råd kring hur det kan/får gå till när man lever på ersättning från FK, vad har jag för möjligheter och vad är inte möjligt när man ska se till räntor, skatter och s.k. lagligt beteende?

Tack för ert givande, intressanta och lärorika innehåll!

Med vänligaste hälsningar
/H.S.S

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

En grundregel när det gäller investeringar på börsen (aktier, fonder etc) är att man ska investera pengar man inte behöver inom en snar framtid. Långsiktighet är A och O för att pengar som placeras i olika värdepapper ska växa.

I din situation skulle jag rekommendera ett sparkonto. Jag, liksom du, har aktivitetsersättning och vet vikten av att ha koll på finanserna. Jag vet inte av vilken orsak du har aktivitetsersättning och om du tror att du kan stå till arbetsmarknadens förfogande när du fyller 30 men det är något du måste tänka på. Har du ingen SGI från tidigare förvärvsarbete är risken stor att du kommer få ansöka om försörjningsstöd (socialbidrag) om du inte är berättigad till sjukersättning (förtidspension).

Jag personligen lider av en mängd olika psykiska sjukdomar som är livslånga, bland annat schizofreni, och jag kommer sannolikt inte kunna återgå till förvärvsarbete vid 30 års ålder och därför få förtidspension. Mitt mål med mitt sparande är att ha lägsta möjliga risk med högst möjliga avkastning. Jag har konton hos SBAB och Avanza där man trots lågränteläget kan få lite avkastning på sitt kapital samt ha pengarna tillgängliga.

Med aktivitetsersättning och/eller sjukersättning kan man också ha rätt till bostadstillägg vid låga inkomster. Kolla upp det och håll koll på vilka nivåer det finns för förmögenhet om du är berättigad.

Summa summarum är alltså mina tips:

 1. Fundera på vad som händer den dagen du inte längre är berättigad till aktivitetsersättning (månaden du fyller 30). Förbered din ekonomi för det på bästa möjliga sätt.
 2. Sök bostadstillägg om du inte redan har det.
 3. Se över utgifter och budget. Det brukar alltid finnas något man kan spara på. Billigare mobilabonnemang, bredband, tv, försäkringar osv.
 4. Öppna ett sparkonto hos t.ex. Avanza eller SBAB och gör månatliga insättningar från ditt lönekonto. Det viktigaste är inte att det är stora summor utan att det är regelbundet. Sätt ett realistiskt mål och spara efter det.

Behöver du fler tips och råd är det bara till att skriva.

 

/Nils

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kan tilläggas att om du deltar i programmet Jobb och utvecklingsgarantin genom Arbetsförmedlingen har du aktivitetsersättning under 450 dagar från Försäkringskassan. Om du inte har någon a-kassa sedan tidigare å inte någon gång arbetat upp ett arbetsvillkor så upphör din ersättning från Försäkringskassan efter 450 dagar. Du rekommenders då ansöka om försörjningsstöd som beror på din livssituation med allt inräknat samt gift/sambo.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det stämmer inte. Det du tänker på är aktivitetsstöd. Aktivitetsstöd och aktivitetsersättning är två olika saker. Trådstartaren har aktivitetsersättning enligt vad hon skrivit vilket är en form av förtidspension för oss som är unga (under 30).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nils Svenson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-17 klockan 16:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.