Sparande och utlandsflytt
Sök:

Sparande och utlandsflytt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Flyttaren

ställde för sedan frågan: Sparande och utlandsflytt

Hej!

Jag kommer sannolikt att flytta utomlands och sälja min bostadsrätt, och behöver lite guidning i hur jag ska tänka. Jag räknar även med att ha en så pass god lön att skicka över till mitt sparande i Sverige.

 1.  Pengarna jag får från försäljningen tänkte jag sätta in på konto med insättningsgaranti och nån procent ränta – jag vill inte riskera insats till nästa lägenhet när jag flyttar hem om 2-3 år. Tänker jag rätt?
 2. Jag funderar på att starta en kapitalförsäkring att kontinuerligt för över pengar till för att handla aktier och fonder för sparpengarna. Finns något alternativ för att ha en vettig skatteeffekt på utdelningar och kapitalvinster? ISK går inte som utlandsboende tyvärr.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hejsan!

1: Det låter klokt, jag hade gjort detsamma. Se till att du har insättningsgaranti på kontot bara så du har den garantin också!

2: Kapitalförsäkring är nog det alternativ som passar dig bäst. Denna text är skriven av en svensk som bor i Danmark som undrat över samma sak kring sparandet, bra läsning kring ämnet som sammanfattar tydligt.

Lycka till med både flytt och sparande framöver!

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  1. Hittade ett sparkonto med insättningsgaranti med effektiv ränta på 1%/1,25% på 12/24 månaders bindningstid, vilket är ganska precis min tidshorisont.

  2. Efter lite research visade det sig Singapore (dit jag flyttar) har 0% skatt på utdelningar och kapitalvinster samt att Sverige inte kommer ha någon beskattningsrätt då jag inte längre kommer vara obegränsat skatteskyldig. Så jag har två alternativ:

  2a. Köra allt på kapitalförsäkring och ta den effektiva smällen om ca 0,5% skattekostnad på innehavet (om jag tänkt rätt)
  2b. Hålla svenska aktier och utdelningar på vanlig depå och sen återkräva kupongskatten från Skatteverket via blankett SKV 3740.

  2a är tämligen enkelt och administrationen kring köp/sälj blir obefintlig. 2b. har potential att bli en administrativ huvudvärk och fightas med SKV, men så kan jag spara en del på det istället.

  Finns ytterligare råd i hur jag bör tänka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Flyttaren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-16 klockan 20:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.