Sparande på äldre dar
Sök:

Sparande på äldre dar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bertil

Den här artikeln publicerades 2017-04-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande på äldre dar

Hej Jan, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag tycker det du skriver är mycket givande och bidrar till ett bättre tänk när det gäller ekonomiska frågor och sparande i synnerhet.

Jag är 67 år och sparar för att kompensera när mina 5-åriga tjänstepensioner tar slut vid 70. Jag har valt att ta ut dessa på kort tid och reinvestera i fonder för att på så sätt dryga ut min pension så länge jag lever. Förutom fonderna har jag ett sparande för resor och oförutsedda utgifter hos SBAB.

Jag har följande fonder och fördelning på ISK ca 1.000.000:

 • Spiltan Räntefond                                          66%
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag              3,7%
 • DNB Global indeks                                        9,7%
 • Spiltan AF investmentbolag                           14,4%
 • Nordnet Superfonden Sverige                        4,8%
 • Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära   1,4%

5-åringarna ligger i Skandia och SPP samt PPM ca 690.000:

 • Skandia Time Global                                        14,2%
 • Skandia Nordamerika Exponering                    31,19%
 • SPP generation 50-tal                                      19,08%
 • SPP aktiefond USA                                           8,78%
 • SPP aktiefond global                                         26,75%

Hur ser du på detta utifrån mitt perspektiv?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Bertil,
Jag tycker att det ser väldigt bra ut, det viktigaste för din del är att fördelningen är korrekt (mellan ränte- och obligationsfonder) och där har du gjort bra avvägningar. Jag har heller inget att anmärka på angående fondval, kanske lägga till en obligationsfond även om det inte är så spännande i dagsläget.

Det kan vara bra att veta att även ränte/obligationsfonder kan bete sig aningen volatilt i dagsläget. När avkastningen är låg så finns det även en volatil del i dessa fonder. Det kan löna sig att hitta fasträntekonton hos någon bank med insättningsgaranti också.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Martin, den största funderingen jag har gäller framförallt 5-åringarna om de kan anses var för offensiva?
  mvh
  Bertil

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bertil
 2. Vit pil

  Om de är för offensiva eller inte, det beror lite på vad målet är? Om du t.ex. tar ut dem och investerar dem igen så nej. Om de ska användas direkt om 5 år så kanske mer ja. Men det är också svårt då jag påstår att man behöver kolla utifrån hela sin ekonomi och inte titta på en mindre del i portföljen isolerat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-14 klockan 15:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.