Sparande på fem års sikt
Sök:

Sparande på fem års sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sven Olsson

ställde för sedan frågan: Sparande på fem års sikt

Hej och tack för en bra blogg/podd!

Under hösten 2019 har jag startat upp ett sparande för det specifika ändamålet att hösten 2024 betala av ett lån till mina föräldrar på 500 tkr. Jag kommer behöva ta ett lån på mitt boende för att göra det men vill att lånet ska vara så litet som möjligt.

För detta ändamål har jag öppnat upp en 60/40-portfölj på Lysa med månadssparande. I dagsläget har jag dryga 33 tkr i portföljen.

Min fråga är följande: bör jag låta portföljen ha kvar sin 60/40-fördelning hela femårsperioden eller sänka andelen aktier allteftersom 2024 närmar sig för att ”säkra upp”?

Tacksam för input och tankar!

Med vänliga hälsningar

Sven

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Fem år är lurig tidshorisont; det är inte så lång tid så att man kan vara ”säker” på att aktier lönar sig, men det är ändå lite väl lång för att låta pengarna ligga och mögla på sparkontot.

En tumregel är att ha så stor andel (%) aktier som det är år kvar tills pengarna ska användas, multiplicerat med tio.

I ditt fall blir det då 50 % aktier under år 1,  sedan minska ner till 40 % år 2, osv. Nackdelen med det är att en stor nedgång under år 1 och 2 blir svår att ta igen eftersom aktieandelen sedan blir väldigt låg.

Men det jag blir fundersam till är ditt sparmål; att betala tillbaka ett lån. Där tycker jag att det vore mer logiskt att betala av lånet efterhand istället för att ha pengarna stående i räntefonder. Å andra sidan kanske datumet för återbetalning inte är hugget i sten? I så fall kanske du kan ta en högre risk och ha 100 % aktier; om börsen skulle falla år 2024 kanske du kan vänta till 2025 att betala tillbaka?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för utförligt svar!

  Lite bakgrund. Jag köpte lägenhet våren 2019. För att inte drabbas allt för hårt av amorteringskraven lånade jag 500 tkr av mina föräldrar och resten av banken. För att finansiera lånet tog mina föräldrar i sin tur ett förmånligt amorteringsfritt lån hos sin bank.

  Avbetalningstidpunkten på 2024 är inte satt i sten. Jag har själv satt upp den tidpunkten för att ha ett datum när jag gör mig ekonomiskt fristående från mina föräldrar. Måhända är det krasst ekonomiskt inte det klokaste men jag ser ett egenvärde i att bära mina lån själv och inte förlita mig på mina föräldrar och de lån de kan få.

  Min tanke har varit att fram till 2024 amortera förhållandevis aggressivt på mina egna bolån (2 %, jag omfattas av krav på 1 %) samtidigt som jag sparar och tar skjuts av marknaden. När 2024 kommit har jag amorterat så pass mycket att jag kan ta ett nytt lån på lägenheten på kanske 350 tkr samtidigt som jag sparat ihop 150 tkr. Därefter löser jag ut mig från lånet från mina föräldrar.

  Vore spännande att höra om någon annan hade agerat annorlunda!

  Sven

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven Olsson
 2. Vit pil

  Är det inte onödigt krångligt? Varför inte amortera 1% enligt kravet till banken och resten löpande till föräldrarna?

  5 år är väldigt kort för aktieexponering. Om du ändå vill ha det, varför inte bara minska lite på amortering till föräldrarna och investera istället?Om börsen går bra kan du ju amortera extra och annars spara vidare med längre horisont.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-31 klockan 10:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.