Sparande till barn (har nu Multi asset 100)
Sök:

Sparande till barn (har nu Multi asset 100)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av RSJ

ställde för sedan frågan: Sparande till barn (har nu Multi asset 100)

Hej!

Har två barn på 5 och 3 år. I dagsläget sparar vi barnbidraget till den äldste i ett Mutli asset 100 konto. Den yngre sparar vi barnbidraget i ett vanligt sparkonto. Av olika anledningar har vi ej kunnat ta tag i hans sparande ”på riktigt” än men nu har vi bokat in tid med banken för att ta tag i även det.
jag kan inget om fonder aktier osv. Men har på senare tid börjat intressera mig. Jag har förstått att Multi asset kontot kanske inte är det bästa. Med dolda avgifter här och var.
vad skulle ni rekommendera istället?
undrar även om jag ens kan röra de pengarna som är på sonens namn (på min internetbank står det ”annans innehav”). Jag kan se kontot men inte t ex sälja eller liknande från appen. Innebär detta att vi låst kontot helt? Jag får olika svar från vår bank. (Ska ta det en vända till med dem när vi träffar dem).
Vi har dumt nog också lagt en summa på ca 10000kr på det kontot då vi ordnade upp det, som egentligen är som nr 2s pengar och en önskan är ju att föra över den summan från son 1 till son 2s konto. Men det kanske inte går då?

alla tips emottages tacksamt!

mvh

J

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad för kontoform har du startat?

I övrigt är Multi Asset en väldigt dyr fond för ett passivt sparande. Den kommer att äta mycket av avkastningen över tid. Personligen hade jag valt någon nischbank för sparande och valt en bred globalfond till en låg avgift.

Det är inte supersexigt men det funkar, du blir inte bäst eller sämst samtidigt som du slår majoriteten av de aktiva väljarna :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Blottar min okunskap ännu mer nu men hur menar du kontoform? Barn 1 har ett fondkonto på handelsbanken. Multi Asset 100 heter den. Får motvilligt erkänna att vi valde den på inrådan av en släkting när det begav sig.
  Har nu på senaste börjat försöka få kläm på detta själv och har då stött på bland annat det du säger. Att det är en dyr fond.

  Hur funkar Avanza? Är det något att rekommendera om man tänker långsiktigt? Kan man föra över pengarna som ligger i multi asset kontot direkt till Avanza?
  Eller ISK?

  Känns helt värdelöst att inte förstå hur allt detta funkar och vad som är bäst på sikt att välja! Skyller det på att jag valt helt annan inriktning i mina studier ;-)
  Måste ju leta upp en nybörjare bok ”spara i fonder/aktier för dummies” typ :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  RSJ

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-15 klockan 22:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.