Sparande till barn - ISK eller kapitalförsäkring?
Sök:

Sparande till barn – ISK eller kapitalförsäkring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

Den här artikeln publicerades 2017-08-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande till barn – ISK eller kapitalförsäkring?

Vi står i startgroparna för att starta upp ett sparande till vår bebis och vi bestämde oss tidigt för att inte spara i barnets namn, dels av anledningarna som nämns i den här bloggen. Men även för att i oväntat katastrofläge så som olycka och sjukdom, vilket vi hoppas aldrig ska inträffa, kunna disponera kapitalet för att upprätthålla en trygg levnadsstandard för familjen.

Nu står vi inför valet av kontotyp för sparandet. Vad jag kan förstå finns det två fördelar med att välja kapitalförsäkring framför investeringssparkonto vid sparande till barn. För det första att barnet kan stå som förmånstagare för kontot, och för det andra innebär det skattemässiga fördelar när sparandet ska överlåtas till barnet.

Men att barnet är förmånstagare för kontot är ju enbart av betydelse om jag som kontoinnehavare avlider och i sådant läge skrivs pengarna över i barnets namn och barnet får fullt förfogande över kapitalet på sin 18 årsdag. Bättre vore väl om kapitalet tillfaller mamman som kan fortsätta sparandet och överlåta det när barnet uppvisar tillräcklig mognad, alternativt om så krävs, kunna använda kapitalet för att lindra de konsekvenser min död får på familjens levnadsstandard.

Vidare så läste jag inlägget om rättvist sparande till barnen och jag hade inte haft en tanke på att börsens svängningar skulle kunna orsaka sådana skillnader och sådan ”orättvisa”. Då vi önskar fler barn så känns det självklart att redan nu planera för att sparandet ska bli så rättvist dem emellan.  Dock bygger väl hela idén om ett gemensamt konto på att kapitalet tas ut från kontot och överlämnas till barnet. Faller inte då den skattemässiga fördelen med en kapitalförsäkring!?

Och med detta som grund, finns det fortfarande fördelar med att välja en kapitalförsäkring framför ett investeringssparkonto för sparande till barnen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Citat från denna artikel som berör dina frågor:

”Kapitalförsäkring Barn

Kapitalförsäkring barn är en skräddarsydd produkt för just barnsparande, där man kan ange en annan förmånstagare än en själv. Man kan dessutom t.ex. via ett testamente styra hur och när pengarna ska betalas ut. Så har vi t.ex. gjort med Frejas pengar. Hon ska få en del när hon fyller 18 år, en del när hon fyller 21, 25 och 30.

Jag har varit med om att de i Avanzas kundtjänst vill att man bara tecknar försäkringen för ett barn, men det stämmer inte. Man kan med fler förmånstagare, men man behöver fylla i en extra blankett manuellt. Se svar från kundtjänst per 150413:

Om du vill så kan du ändra förmånstagarförordnandet även för Kapitalförsäkring Barn så att du namnger flera förmånstagare. Om du önskar göra detta så kan du inkomma med denna blankett.

Investeringssparkonto (ISK) – det näst bästa alternativet

Skillnaden mellan ISK och en kapitalförsäkring är att i en kapitalförsäkring så kan man välja förmånstagare (den som får pengarna i händelse av dödsfall) men man kan också enkelt med en blankett skriva över ägarskapet. Det betyder att man byta ägare på enkelt sätt till skillnad från ett ISK. I ett investeringssparkonto behöver man i så fall sälja av alla tillgångar, betala skatt och sedan föra in det i en ny ISK och betala ny skatt.

Jag själv använder en Kapitalförsäkring Barn till Frejas hos Avanza. Det går alltid att ångra sig, men det är bara lite bök. Bättre att göra rätt från början.

Att spara på samma konto till alla barnen är mest rättvist

Om du har flera barn så rekommenderar jag fortfarande starkt att bara ha ett konto till dem gemensamt. Om jag skulla ta mig och min bror som exempel, så skulle det se ut så här:

 • Jag får efter 18 år (född 1981) ett belopp på: 2 322 297 kr
 • Min bror (född 1985) ett belopp på: 657 181 kr

Det vill säga en skillnad på nästan 1.6 miljoner kronor. Läs hela artikeln här:

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Kapitalförsäkring Barn” och ”Kapitalförsäkring” är det samma sak? Eller vad är skillnaden?

  Omfattas KF av den statliga insättningsgarantin?

  Ska man öppna ett KF hos båda banker? Avanza och Nordnet? Eller är det bäst att ha alla pengar på ett konto?

  Varför valde du Avanza och inte Nordnet för ”Kapitalförsäkring Barn”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Liza

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-22 klockan 00:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.