Sparande till barn - ISK eller kapitalförsäkring? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Sparande till barn – ISK eller kapitalförsäkring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

David ställde följande fråga för 10 månader sedan:

Vi står i startgroparna för att starta upp ett sparande till vår bebis och vi bestämde oss tidigt för att inte spara i barnets namn, dels av anledningarna som nämns i den här bloggen. Men även för att i oväntat katastrofläge så som olycka och sjukdom, vilket vi hoppas aldrig ska inträffa, kunna disponera kapitalet för att upprätthålla en trygg levnadsstandard för familjen.

Nu står vi inför valet av kontotyp för sparandet. Vad jag kan förstå finns det två fördelar med att välja kapitalförsäkring framför investeringssparkonto vid sparande till barn. För det första att barnet kan stå som förmånstagare för kontot, och för det andra innebär det skattemässiga fördelar när sparandet ska överlåtas till barnet.

Men att barnet är förmånstagare för kontot är ju enbart av betydelse om jag som kontoinnehavare avlider och i sådant läge skrivs pengarna över i barnets namn och barnet får fullt förfogande över kapitalet på sin 18 årsdag. Bättre vore väl om kapitalet tillfaller mamman som kan fortsätta sparandet och överlåta det när barnet uppvisar tillräcklig mognad, alternativt om så krävs, kunna använda kapitalet för att lindra de konsekvenser min död får på familjens levnadsstandard.

Vidare så läste jag inlägget om rättvist sparande till barnen och jag hade inte haft en tanke på att börsens svängningar skulle kunna orsaka sådana skillnader och sådan ”orättvisa”. Då vi önskar fler barn så känns det självklart att redan nu planera för att sparandet ska bli så rättvist dem emellan.  Dock bygger väl hela idén om ett gemensamt konto på att kapitalet tas ut från kontot och överlämnas till barnet. Faller inte då den skattemässiga fördelen med en kapitalförsäkring!?

Och med detta som grund, finns det fortfarande fördelar med att välja en kapitalförsäkring framför ett investeringssparkonto för sparande till barnen?

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]