Sparande till barn som är 5, 9 resp 11 år gamla
Sök:

Sparande till barn som är 5, 9 resp 11 år gamla

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

Den här artikeln publicerades 2017-11-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Sparande till barn som är 5, 9 resp 11 år gamla

Hej!

Vi har tre barn i åldrarna enligt rubriken.
Funderat lite på hur man skulle lägga upp ett fortsatt sparande och fått lite inspiration bl a här på denna site. I dagsläget sparar vi till dem gemensamt på ett helt vanligt sparkonto med i princip obefintlig ränta hos en storbank. Tänker att det är dags att hitta ett bättre alternativ…

Tanken är inte att de ska få ut alla sina pengar på en och samma gång utan snarare att vi vill dela upp det så att man får pengar vid 2-3 tillfällen med start från 18år. Detta vill vi själva kunna styra lite över och vill alltså inte riskera att barnen själva har fri tillgångar till pengarna på sin 18års dag.

Bör man spara gemensamt till dem?
I så fall tänker vi att man vill betala ut med marginal så att man inte riskerar att det är ”goda tider” när första ungen är 18 och sen är det svårt att ge lika stort belopp till någon av de andra för att marknaden då har gått ner. Skulle det visa sig att efter man betalat ut lika mycket pengar till alla tre så finns det fortfarande pengar sparade så kan man ju alltid splitta det på tre och ge dem alla en utbetalning till.

Känner att det kanske blir lite rörigt så här i text, men det som egentligen är min grundfråga är hur man ska resonera kring sparandet när barnen idag redan är 5, 9 och 11år?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan B har ett långt inlägg om just sparande till flera barn: https://rikatillsammans.se/sparar-du-pa-ett-rattvist-satt-till-barnen/ Han för ett resonemang som liknar ditt.

Jag har ingen egen erfarenhet av upplägget men tycker att det låter vettigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-09 klockan 15:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.