Sparande till bostad och bil
Sök:

Sparande till bostad och bil

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fanny Görsson

ställde för sedan frågan: Sparande till bostad och bil

Hej! Jag och min sambo ska starta ett sparande för framtida köp av bostad och bil. Vi tänker oss en sparhorisont på två till fem år. Är det bäst att spara i indexfonder eller på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti eller i båda? Vi bor idag i en bostadsrätt i Sthlm och har en bil. Men vi vill så småningom gärna flytta till hus.

 

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Fanny!

Att spara i aktier med en sådan kort tidshorisont är väldigt riskabelt, men absolut går det att justera din risk så att du kan försöka få avkastning på pengarna ändå.

Om det är 2-3år som din tidshorisont är på så skulle jag säga sparkonto med insättningsgaranti rakt av, skulle du däremot vara uppe mot 4-5år så skulle du kunna gå på tumregeln att investera 10% av pengarna i aktiefonder för varje år du kan avvara dom. Om det då är 5år så börjar du med 50% aktiefonder och 50% räntefonder, sedan för varje år som går så justerar du ned risken 10% mot räntefonder. Så efter år har du en 40/60, år två 30/70 osv.

Hoppas detta svarade lite på din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-16 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.