Sparande till insats vs. buffert
Sök:

Sparande till insats vs. buffert

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karthika Boklund

ställde för sedan frågan: Sparande till insats vs. buffert

Hej,

För någon månad sedan såg jag att någon ställde en liknande fråga men har svårt att hitta svaret till den nu, så med risk för upprepning hoppas jag att någon ändå kan ta sig an nedanstående resonemang. Förutsättningar: lever som sambo, båda jobbar heltid, i hyresrätt utan barn.

Det gäller

1) sparande till insats och buffert

2) förhållandet mellan kortsiktigt och långsiktigt sparande

  1. Jag har min buffert på plats, 4,4 månadslöner, ( räknade med månadslön, då jag ej har varit medlem i a-kassa tillräckligt länge, om en arbetslöshet skulle träda i kraft idag har jag alltså ingen inkomst. Dock är mina utgifter ( ej inkluderat sparande) mindre än hälften av min månadsinkomst, varför jag räknar med att jag ska kunna klara mig länge på detta.

Men vi håller också på att spara till en insats, är halvvägs till målet, med ovanstående buffert inräknat. Det innebär att om jag skulle bli arbetslös, måste jag ta av insatssparandet för mina faktiska levnadskostnader. Så min fråga är det logiskt att min buffert är detsamma som mitt kortsiktiga sparande, eller ska jag helt enkelt acceptera att jag ej kan ha buffert och kortsiktigt sparande samtidigt? Om jag ska ha separat buffert och separat kortsiktigt sparande för insats, kommer det ju dröja väldigt många fler månader innan jag kommer upp i min kontantinsats mål.

Det står ju att man ska ha sin buffert klar innan man bygger en penga-maskin, men jag vill ändå sätta av lite varje månad till framtiden (ränta-på-ränta and all that). Bör man göra det? Så till min andra fråga…

2) I artikel “strukturera din privatekonomi som ett proffs”.finns som ex. kortsiktigt sparande 5-10% och långsiktiga investeringar 10-15%. När jag har räknat kom jag fram till ett förhållande som är 40% kortsiktigt sparande  ( just för att jag vill få ihop till insatsen) och 4 % långsiktigt sparande ( varav hälften till pension). Detta tänker jag att jag kan justera när vi är framme vid målet, men är det helt knasigt? Är 33 år gammal.

Således; är detta en rimlig prioriteringsordning ( i % man lägger undan)

  1. kontantinsats/buffert
  2. långsiktigt sparande

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kontantinsatsen bör inte äta upp bufferten! Vad gör du då om du blir av med jobbet dagen efter att ni tömt bufferten? Vi köpte (begagnad) bil för en större kaka av våra buffertpengar. Äntligen två bilar! Veckan efter skar sig motorn på första bilen, kombin som vi måste ha för alla ärenden och stortransporter. Så det blev till att tömma resten av bufferten också. Nere på noll. Samtidigt dröjde Försäkringskassan med beslut om förnyat stöd till sambon så det blev några stressiga och snåla månader. Inte världens sämsta situation kanske, finns ju kreditkort och personlån om man behöver utöka bufferten, men ändå ingen kul sits.

Om du har något mindre pensionsspar så må det väl vara hänt. Det påverkar väl på sin höjd någon månad hit eller dit? Blir ju nästan felräkningspengar i sammanhanget i och med att fastighetspriserna svänger och du kanske inte vet idag vilket objekt du ska köpa.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Karthika!

Som Emil säger ovan så kan det bli problem om bufferten äts upp vid köp av bostad.
Därför är det ganska viktigt att ha en buffert när man väl har köpt bostaden för att täcka upp eventuella kostnader (huvudsyftet med en buffert).

Absolut kan du börja spara det långsiktiga nu också, du har som det låter, inte så mycket utgifter och skulle därför kunna spara i alla hinkar samtidigt för att få ränta på ränta effekten att börja.
Men kanske att övervikta mellan-hinken en del i sparandet för att få råd till insatsen.

10% till långsiktiga tycker jag låter som en bra plan, sedan fördela buffert och mellan-hinken hyfsat lika tills bufferten är fylld.

Så skulle jag ha gjort i din sits, hoppas du kommer fram i dina tankar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.