Sparande till insats vs. buffert
Sök:

Sparande till insats vs. buffert

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karthika Boklund

ställde för sedan frågan: Sparande till insats vs. buffert

Hej,

För någon månad sedan såg jag att någon ställde en liknande fråga men har svårt att hitta svaret till den nu, så med risk för upprepning hoppas jag att någon ändå kan ta sig an nedanstående resonemang. Förutsättningar: lever som sambo, båda jobbar heltid, i hyresrätt utan barn.

Det gäller

1) sparande till insats och buffert

2) förhållandet mellan kortsiktigt och långsiktigt sparande

  1. Jag har min buffert på plats, 4,4 månadslöner, ( räknade med månadslön, då jag ej har varit medlem i a-kassa tillräckligt länge, om en arbetslöshet skulle träda i kraft idag har jag alltså ingen inkomst. Dock är mina utgifter ( ej inkluderat sparande) mindre än hälften av min månadsinkomst, varför jag räknar med att jag ska kunna klara mig länge på detta.

Men vi håller också på att spara till en insats, är halvvägs till målet, med ovanstående buffert inräknat. Det innebär att om jag skulle bli arbetslös, måste jag ta av insatssparandet för mina faktiska levnadskostnader. Så min fråga är det logiskt att min buffert är detsamma som mitt kortsiktiga sparande, eller ska jag helt enkelt acceptera att jag ej kan ha buffert och kortsiktigt sparande samtidigt? Om jag ska ha separat buffert och separat kortsiktigt sparande för insats, kommer det ju dröja väldigt många fler månader innan jag kommer upp i min kontantinsats mål.

Det står ju att man ska ha sin buffert klar innan man bygger en penga-maskin, men jag vill ändå sätta av lite varje månad till framtiden (ränta-på-ränta and all that). Bör man göra det? Så till min andra fråga…

2) I artikel “strukturera din privatekonomi som ett proffs”.finns som ex. kortsiktigt sparande 5-10% och långsiktiga investeringar 10-15%. När jag har räknat kom jag fram till ett förhållande som är 40% kortsiktigt sparande  ( just för att jag vill få ihop till insatsen) och 4 % långsiktigt sparande ( varav hälften till pension). Detta tänker jag att jag kan justera när vi är framme vid målet, men är det helt knasigt? Är 33 år gammal.

Således; är detta en rimlig prioriteringsordning ( i % man lägger undan)

  1. kontantinsats/buffert
  2. långsiktigt sparande

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kontantinsatsen bör inte äta upp bufferten! Vad gör du då om du blir av med jobbet dagen efter att ni tömt bufferten? Vi köpte (begagnad) bil för en större kaka av våra buffertpengar. Äntligen två bilar! Veckan efter skar sig motorn på första bilen, kombin som vi måste ha för alla ärenden och stortransporter. Så det blev till att tömma resten av bufferten också. Nere på noll. Samtidigt dröjde Försäkringskassan med beslut om förnyat stöd till sambon så det blev några stressiga och snåla månader. Inte världens sämsta situation kanske, finns ju kreditkort och personlån om man behöver utöka bufferten, men ändå ingen kul sits.

Om du har något mindre pensionsspar så må det väl vara hänt. Det påverkar väl på sin höjd någon månad hit eller dit? Blir ju nästan felräkningspengar i sammanhanget i och med att fastighetspriserna svänger och du kanske inte vet idag vilket objekt du ska köpa.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Karthika!

Som Emil säger ovan så kan det bli problem om bufferten äts upp vid köp av bostad.
Därför är det ganska viktigt att ha en buffert när man väl har köpt bostaden för att täcka upp eventuella kostnader (huvudsyftet med en buffert).

Absolut kan du börja spara det långsiktiga nu också, du har som det låter, inte så mycket utgifter och skulle därför kunna spara i alla hinkar samtidigt för att få ränta på ränta effekten att börja.
Men kanske att övervikta mellan-hinken en del i sparandet för att få råd till insatsen.

10% till långsiktiga tycker jag låter som en bra plan, sedan fördela buffert och mellan-hinken hyfsat lika tills bufferten är fylld.

Så skulle jag ha gjort i din sits, hoppas du kommer fram i dina tankar!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Robin här ovan!

Vi har flera sparanden samtidigt. Buffert (på bankkonto), till kontantinsats (fonder med lite lägre risk), pension och sparande till vårt barn (fonder med högre risk). Med tanke på ränta-på-ränta-effekten så är det väl inte tokigt. Målet är 3 månaders utgifter i buffert (då har vi både a-kassa och fackets inkomstförsäkring) men skulle allt skita sig totalt med arbetslöshet och annat och bufferten inte räcker till så går det ju också att sälja fonder från det långsiktiga sparandet.

Jag är också 30+ och fast vi har en jättefin förstahandshyresrätt så är jag lite stressad över att komma in på bostadsmarknaden, så det är skönt att spara till kontantinsatsen parallellt som vi sparar till buffert, så att man känner att man är på gång. Men, jag tänker inte räkna in bufferten i kontantinsatsen. Om någon gång så behöver man ju en buffert till oförutsedda utgifter när man äger sitt boende!

Tidigare har vi knappt haft någon buffert och de gånger det behövts har det alltid varit pga minskade inkomster, aldrig oförutsedda utgifter. Men i takt med att man skaffar sig mer saker (bil, hus etc.) så behövs ju bufferten även till oförutsedda utgifter i större utsträckning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-04 klockan 09:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂