Sparande till insats
Sök:

Sparande till insats

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Sparande till insats

Vi har sparat ca 220k än så länge på ett vanligt sparkonto som är tänkt att använda som insats om/när vi köper något. Vi har en bra hyresrätt och vi måste inte flytta på åtminstone 6 år. Vi funderar på att investera sparpengarna i ett ISK tex Lysa tjänsten eller vanliga fonder på Nordnet/Avanza. Jag förstår riskerna med att fonderna kan sjunka i värde samtidigt som man ”vill” ha ut pengarna och tanken är att om det är så för stunden avvaktar vi. Det känns bara tråkigt att pengarna ligger still och inte växer.

Vi har även sparande i form av ISK och ett rent buffertkonto för plötsliga utgifter så dessa insatspengar är inget vi använder utan rent sparande.

Frågan är mer om hur de bäst sparas? Ska man sätta in delsummor på ett ISK med vissa mellanrum för att sprida lite eller ska man direkt investera allting. Vad är bäst taktik tycker ni?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Personligen hade jag inte investerat pengarna om jag behövt pengarna till kontantinsats om 6 år. Kan mycket väl bli så att nybörjarportföljen droppar med 25-30% inom 3 år.

Ni får göra en risk-reward analys. Med nybörjarportföljen (ni ska nog inte ta högre risk än så) tror jag att ni kan få 30-40% i avkastning på 6 år förutsatt att du inte ändrar fördelningen men ni kan även ha oturen att du har 20% mindre jämfört med när ni investerade summan om något år.

Alternativt kanske ni kan kolla på rikatillsammansportföljen som förvisso gått otroligt bra det senaste året men mer rimligt är väl kanske att förvänta sig en avkastning på 5-6% per år med risk att portföljen droppar ner till -15%.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Jag personligen hade sparat 50% i buffert, öppna Avanza Konto.
  Sätt in pengarna på ”Collector Bank Sparkonto” hittar du på Avanza öppna konto. 0.65% i ränta inte mycket men något. Alltså 220/2 = 110k som finns i buffert.

  Alt 1.
  Hade sedan öppnat ISK konto där man månadsparar per automatik i Fonder, vilka fonder får man helt välja själv. Vill man gå efter rika tillsammans portföljer, eller göra egen.
  Personligen har jag faktiskt bara 4 st fonder atm, som jag tycker e risksprdining, täcker hela Sverige, Europa mycket USA: och Asien.
  Dessa har jag :
  1. Spiltan Investmentbolag
  2. LF Tillväxtmrk idxnära A
  3. LF Global indxnära
  4. Swedbank Robur Acess Asien.
  Man kan absolut ha mer fonder än såhär men för mig passar det bra, det är riskspidning nog.

  Med din klumpsumma 50% som eventuellt ska investeras kan du månadspara vi säger 15k i Månaden utspritt i Fonder, för och inte slänga in alla summa på direkten. Alltid bättre och köpa vid många olika tillfällen , både högt som lågt.
  Jag personligen hade väl också köpt lite Aktier som jag tror på med. Jag tar gärna risk ! Gärna förhoppningsbolag ibland smäller det smäller det hårt RAKET! men det är bara för jag vill ha lite Action, dessa pengar som investeras i Aktier får man vara beredd och förlora med.

  Men som sagt man måste ju vara intresserad av börsen. FÖLJ ditt egna hjärta och risk du vill ta.
  Följ absolut inte mina RÅD här. Försöker mest bara ge ett Exempel.

  Alt 2.
  Att du månadsparar igenom LYSA istället. jag har personligen bara mitt pensionspar här som atm e 100% aktier

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MrDoktor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

brukar inte rekommendationen vara 10% aktier per år man kan låta pengarna vara? det skulle betyda att idag startar ni en 50/50 portfölj. sedan balanserar ni över 10% mot räntor för varje år

 

år aktie/ränta

6     50/50
5     40/60
4     30/70
3     20/80
2     10/90
1     0/100

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaren! Finns det någon vits att ha räntor egentligen? Händer ju inte mycket där. Har för närvarande SBAB sparkonto som har 0,5% och det känns lite futtigt därav önskan att investera pengarna lite. Man kan ju enligt denna teori köra ett Lysa med 50% aktier då? Och sen fördela insättningarna, tex 20k/månad i insättning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Då borde man i teorin kunna sätta pengarna på ett Lysa med 50/50 fördelning för att få denna effekt. Sen kanske köra insättningarna fördelat på 15-20k/månad för att sprida de lite.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 3. Vit pil

  Som du säger Fredrik så ger räntefonder inget eller kan till och med ge minus just nu, så att lägga 50% på aktiefonder och 50% på sparkonto med ränta och insättningsgaranti låter bättre i mina öron!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-17 klockan 14:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.