Sparande till vår förstfödde och pensionssparande till mig själv
Sök:

Sparande till vår förstfödde och pensionssparande till mig själv

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av NaPu

ställde för sedan frågan: Sparande till vår förstfödde och pensionssparande till mig själv

Hej,

Jag är helt grön när det kommer till att spara i fonder. Jag har lyssnat på ett flertal av era klipp och jag tycker att de är mycket givande. Tack för det! Nu till min fråga. Jag har kommit till en punkt då jag har tänkt att börja månadsspara till vår förstfödde son och pensionsspara till mig själv. Tidsperspektivet är långt, cirka 18 år för min son och cirka 35 år för mig. Innan jag sätter igång hade jag mer än gärna sett att ni tar en titt på den tilltänkta portföljen:

 

Länsförsäkringar global indexnära 30%

SPP aktiefond global 30%

Splitan aktiefond invetsmentbolag 20%

Swedbank Access Asien 10%

Spiltan räntefond Sverige 10%

 

Fungerar denna portfölj till min son och till mig själv? Kan vi ha likadant upplägg? Skulle det vara aktuellt att plocka bort räntefonden i dagsläget med tanke på vår sparhorisont och öka på den senare när 18-årsdagen respektive pensionen närmar sig (= lägga 20% på Swedbank Access Asien istället för 10%)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

FÖRTYDLIGANDE: Jag har försökt att anpassa portföljen efter storleken på det tilltänkta månadssparandet. Vad jag har förstått är oftast minimumbeloppet vid köp av fond 100kr(?). Förstår att justeringar kan komma att behövas i portföljen med tiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag hade bytt ut räntefonden mot guld med tanke på det låga ränteläget guld skyddar mot inflation. Finns bra etc er som går att handla på avanza typ xetra gold.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin Olsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-07 klockan 11:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.