Sparar CSN lånet, hur ska jag investera om jag inte vet om/när jag ska behöva ta ut alla pengarna?
Sök:

Sparar CSN lånet, hur ska jag investera om jag inte vet om/när jag ska behöva ta ut alla pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ignis

ställde för sedan frågan: Sparar CSN lånet, hur ska jag investera om jag inte vet om/när jag ska behöva ta ut alla pengarna?

Hej!

Jag är total nybörjare. Jag vill gärna följa Jans 4 hinkars strategi men vet inte om den passar just min situation, ska snart förklara varför.. Jag är klar med buffert hinken, jag har en viss del av pengarna på en rörlig ränta sparkonto. Det är dags att gå över till nästa hink. Men just nu situationen är så att jag inte riktigt vet när jag kan komma att behöva ta ut alla dessa pengar på en gång då min familj tänker att vi kanske skaffar oss en bostadrätt och när detta händer kommer jag behöva lägga ut alla mina pengar. Å andra sidan kan den dagen aldrig komma att hända och alla bostadsrättssnack kan förbli bara det, ett snack. Men jag måste planera såsom att det kan hända närsom. Jag har aldrig handlat aktier/räntefonder därför vet inte hur lång tid det kan ta att sälja dessa och få pengarna tillbaks. Så vad skulle ni rekommendera till en person som jag, som inte alls vet under hur lång tid hen kan investera, korttid/långtid..? Och hur snabbt kan hen behöva ha pengarna tillbaks. Vilka hinker ska jag skippa isf? Eller ska jag ha alla hinkar men distibuera pengarna mest ditt där sparandet är försedd för kortsikt alltså inte globala barnpotföljen? Men innebär kortsikt att jag kan sälja närsom och få de såfort jag önskar eller hur funkar det met att sälja saker?

Bästa hälsningar,

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Pengarna till en planerad bostadsrätt bör du ha i mellanriskhinken. Som jag ser det är den hinken till för just planerade större utgifter där du vet ungefär när du ska ha pengarna. Både aktiefonder och räntefonder kan man sälja och ha pengarna inom ett par dagar. Problemet med sktiefonderna är att de kan tappa ganska mycket i värde på kort sikt, men på lång sikt bör de ge mest pengar. Därför är det olämpligt att ha för mycket aktiefonder på kortare sikt eftersom du kan tvingas sälja dem precis efter en börskrasch. Du får ur dina pengar lika fort, men du kan ha gjort en förlust.

Men det är inte hinkarna som är ditt problem. Ditt problem är bristande planering och det löser man med just bättre planering. Jag vet inte riktigt hur din familjesituation ser ut. Vad är det för familj? Dina föräldrar? En eller flera kärlerkspartners? Ett kollektiv? Bor du med dina föräldrar och har du i så fall tänkt fortsätta göra det under lång tid (till exempel på grund av sjukdom eller andra anledningar)?

Det verkar rätt hemskt att andra människor förväntar sig att du ska lägga dina pengar på ett inköp där du inte har mycket medbestämmande. Det är inte rätt! Det är din rättighet att få ta del av planeringen. Försök få svar åtminstone på dessa frågor: Hur mycket pengar finns det nu? Hur mycket pengar sparas det varje månad till köpet? Hur dyr lägenhet tror ni att det handlar om? Med svaret på de frågorna kan ni tillsammans spika en tydligare plan och tidshorisont.

Ifall du inte kan få svar på dessa frågor så är planerna inte seriösa. Då kommer det antingen inte att bli något köp, eller så kommer det bli så dåligt genomfört att du inte bör vara del i det. Har du möjlighet att flytta ut och bo själv så bör du kanske ha det som plan B.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Emil!

  Tack så mycket för detaljerade rådet! Mycket uppskattat. Jag ska fundera och återkommer om jag kommer på flera frågor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ignis

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som Emil nämner ovan, så är det svårt att placera pengar om man inte vet när man väl behöver dessa.
Då Skulle jag rekommendera en ganska säker placering om du verkligen inte vet när det kan vara?
Annars så skulle man kunna placera ungefär 10% per år du kan avvara pengarna i Aktiefonder och resterande i räntefonder.

Däremot tycker jag att du ska påbörja ett långsiktigt sparande, utanför kontantinsatsen, för att börja få igång ränta på ränta effekten. Så du kan då dela upp ditt sparande i olika ”hinkar” för att veta vilka pengar som ska användas till vad. Jan pratar om just denna ”Hink-strategin” här: https://www.youtube.com/watch?v=EfHZd58cS_s

Lyssna gärna igenom det poddavsnittet och återkom om du har några frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin!

  Tack så mycket! Jag undrar vad du menar med ”en ganska säker placering”? Menar du mellanrisk hinken eller menar du ett sparkonto med en rörlig ränta?

  Och en till sak jag inte förstod så bra. ”Annars så skulle man kunna placera ungefär 10% per år du kan avvara pengarna i Aktiefonder och resterande i räntefonder.” Menar du att 90% av sparandet ska i räntefonder och 10% i aktier?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ignis
 2. Vit pil

  Jag menar största delen räntor.

  Ja men precis, 10% aktier & 90% räntor om du kan avvara det i 1 år.
  20% aktier & 80% räntor om du kan avvara det i 2 år.
  Du ser hur jag menar?

  Detta tycker jag anses som ganska säkert då du ”riskerar” att 10% av kapitalet kan sjunka med 50%, detta blir då 5% av kapitalet om vi skulle få ett börsfall med 50%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-01 klockan 10:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.