Sparar i Nordea Statega men har egentligen dålig koll. Bör jag byta och hur gör jag?
Sök:

Sparar i Nordea Statega men har egentligen dålig koll. Bör jag byta och hur gör jag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: Sparar i Nordea Statega men har egentligen dålig koll. Bör jag byta och hur gör jag?

Hej!

Sedan 2004 har jag sparat i Nordea Stratega 30, efter råd från min bank. Sedan dess har jag i princip låtit det vara. Även om jag ser att det ger ett visst sparande så är jag för oerfaren för att veta hur jag kan spara bättre och mer ”smart” för det långsiktiga sparande som jag i första hand är ute efter.

Vad har ni för tips och erfarenheter att dela med er av till en nybörjare på 33 år, som vill spara smart utan för stor risk och att pengarna ändå får ”sköta sig själva” en lång tid framöver? Tanken är främst att pensionsspara alt en kortare period än så och kanske också då med mer risk.

Tack på förhand!
/Marie

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du bara är 33 år borde du ta mer risk. Och din nuvarande fond har hög avgift. Hos Nordea hade jag bytt till ”Global Passiv” som är deras passiva globalfond till låg avgift. Den kommer svänga mer än Nordea Stratega 30, så du måste ha is i magen. Men din pensionsålder, om du inte går i förtid, är ju om 37 år. Då kommer garanterat Global Passiv gå bättre än Stratega 30.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-02 klockan 19:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.