Sparhorisont 2-3 år. Räntefonder eller räntefonder+aktiefonder?
Sök:

Sparhorisont 2-3 år. Räntefonder eller räntefonder+aktiefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Claes

ställde för sedan frågan: Sparhorisont 2-3 år. Räntefonder eller räntefonder+aktiefonder?

Hej!

På grund av vad jag tolkar som två olika bud (på bloggen) är jag och min fru lite osäkra på vad som verkar vara en bra strategi för sparande med kortare horisont (2,5-3 år). Vi har en större summa på ett sparkonto men har som mål att dubbla denna genom att fortsätta göra avsättningar varje månad, men gärna i en form någon mer avkastning än 0.

I bloggen verkar det finnas två olika råd:

 1. Endast räntefonder med låg risk (#47)
 2. Räntefonder + 10% aktiefonder för varje år vi kan vara utan pengarna. I det här fallet då ca 25-30% aktiefonder med låg risk (#99)

Vilket av de två alternativen passar bäst? Sparandet för detta ändamål är en större kontantinsats för nästa boende. Vi  sparar parallellt till andra ändamål (med längre tidshorisont och högre risk)

Stort tack för en fantastiskt bra blogg!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

3. Sparkonto med ränta och insättningsgaranti

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, ja det är möjligt. Ser dock sparkonto med ränta och insättningsgaranti som rekommendation för buffert snarare än sparande för 3 år (avsnitt #47)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Claes
 2. Vit pil

  Så kan man se det, men det är inte vad som rekommenderas i avsnittet du hänvisar till.

  ”Bufferthinken bör innehålla alla stora utgifter de kommande 0 – 36 månaderna såsom t.ex. sparande till en kontantinsats, pengar till skatt eller liknande.”

  ”Tidshorisonten [för mellanriskhinken] är ca 4 till 10 år och därmed är även målavkastningen högre.”

  Min uppfattning är att enligt fyra hinkar-principen bör målsparande som inte är en del av det långsiktiga sparandet läggas vid sidan av bufferthinken. Sedan kan man så klart göra annorlunda om man vill gambla lite.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Just nu är det all time high på världens börser. Det innebär att sannolikheten för en dipp de närmaste åren borde ju vara rätt hög även om ingen vet med säkerhet. Behöver du dina pengar om 3 år ska du definitivt inte chansa på börsen. Bankkonto med insättningsgaranti ska du välja. Även räntefonder är vanskligt och som sagt håll dig borta från börsen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-28 klockan 16:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.