Sparhorisont på över 10 år - ingen mellanriskhink?
Sök:

Sparhorisont på över 10 år – ingen mellanriskhink?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fanny

ställde för sedan frågan: Sparhorisont på över 10 år – ingen mellanriskhink?

Hej,

Jag är snart 27 år och har sparat ett par år men har nu det senaste verkligen tagit en aktiv roll i mitt sparande då jag börjar tjäna mer pengar. Mitt stora mål är att bli ekonomiskt oberoende och kunna gå i pension så tidigt som möjligt.

Jag började placera mina pengar enligt 4 hinkar principen. Just nu har jag fyllt min buffert till önskad nivå och jobbar på att fylla de andra hinkarna. Just nu har jag ungefär ca 100 000kr totalt placerat i mellanriskhinken och passiva-hinken med ungefär 60% av pengarna i mellanriskhinken. Jag har en ganska lång sparhorisont, omkring 20 år.

När jag lyssnar på avsnitt 89 säger Jan att han man en sparhorisont på över 5-10 år ska man välja 90-10 principen och inte 60-40 principen (mellanriskhinken/nybörjarportföljen) som avsnittet handlar om.

Hur ska jag tänka? Borde jag skippa att spara enligt mellanriskhink-principen (60-40) och lägga allt i min globala portfölj så länge jag har en sparhorisont på mer än 10 år?Väldigt tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När sparhorisonten är 5-10 år är 60/40 portföljen att föredra (90% aktier på fem års sikt innebär alldeles för hög risk). Men man ska inte ha några hinkar bara för principens skull, de ska ha ett klart och tydligt syfte. Mellanriskhinken är till för alla större köp och resor på 5-10 års sikt (vad annars?). Så, nu får uppskatta själv hur stor mellanriskhink du behöver.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skulle säga att mellanrisk även är till för att täcka utgifter om någon händer i livet, t.ex om du blir av med jobbet så ska den täcka 3-7år av utgifter. Detta för att du inte ska behöva nalla på din passiva portfölj om du skulle bli arbetslös i en längre period. Det är huvudsyftet enligt mig iaf.

  Läs gärna ”Fyra-Hinkar-Strategin”!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Jag gjorde nog det klassiska misstaget genom att utgå från min egen livssituation. Försöker komma ihåg nästa gång.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Hej!
  Tack för era tydliga svar! Jag stirrar mig lätt lite blind på att det långsiktiga sparandet för att jag just nu har ett väldigt tryggt liv med fast anställning och äger mitt boende. Men som du säger är det ofta ganska viktigt kanske att ha en mellanrisk hink för oförutsägbara större händelser.

  Krävs lite fundering!

  Tack för era svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fanny

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-27 klockan 17:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.