Sparkonto i stället för 20/80? Hur köpa 4GLD bäst? - Rikatillsammans nya rekommenderingar
Sök:

Sparkonto i stället för 20/80? Hur köpa 4GLD bäst? – Rikatillsammans nya rekommenderingar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sebastian

ställde för sedan frågan: Sparkonto i stället för 20/80? Hur köpa 4GLD bäst? – Rikatillsammans nya rekommenderingar

Om jag inte har missuppfattat allt så verkar Rikatillsammans numer inte längre rekommendera en 20/80-portföllj (via Lysa t.ex) utan förordar istället att ha de pengarna på ett sparkonto. Varför? Hur?

Därtill rekommenderas allt större inslag av guld och då i 4GLD. Vad tillämpar ni andra för rutiner där? Min plan är att varje månad avsätta pengar på ett sparkonto som kan användas för att köpa 4GLD när guldets andel av total portfölj har droppat för mycket.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tidigare föreslog Rika Tillsammans att man skulle ha Spiltan Räntefond Sverige i portföljen, och fonden marknadsförde även sig själv som ett alternativ till bankkonto. Det fanns en förhoppning att man kunde få lite mer ränta än på bankkontot.

Under Corona-raset i mars visade det sig att det inte gick att sälja fonden, eftersom Spiltan vägrade med hänvisning till att prissättningen på räntepapper ej var säkerställd. När Spiltan öppnade för handel igen hade räntefonden rasat rejält.

Helst vill man att en kort räntefond bara ska innehålla papper utfärdade av staten, eftersom den i detta sammanhang anses säker, men eftersom räntan är 0 eller negativ skulle det i dagsläget inte ge någon vidare avkastning. Det löste Spiltan genom att även plocka in värdepapper utgivna av pålitliga företag, men när börsen rasade visade det sig att marknaden inte längre litade på dessa ”pålitliga” företag.

Då gick det ej längre att komma åt pengarna i räntefonden, vilket många önskade eftersom man ville omplacera dem i akter som fallit i ett av de mest dramatiska ras som börsen upplevt.

För att göra saken än värre så gick det ej heller att handla i Lysa, eftersom det räcker med att det finns lite Spiltan räntefond inblandat för att att hela ens tillgångar ska frysas. Samma resonemang gällde även exempelvis de premiepensionsportföljer som innehåll Spiltan. Allt frös, precis när så många vill utnyttja tillfället att köpa billiga aktier.

Ett ytterligare skäl till att inte ha korta räntor i form av räntefonder är att man inte vill ha dem på ISK, eftersom schablonskatten äter upp den lilla ränta man får. Skillnaden mot att ha dem på bank är för liten. På banken har man insättningsgaranti och kan dessutom inte gå minus som Spiltans räntefond gjorde.

Här är Rika Tillsammans eget resonemang:

Spiltan Räntefond Sverige: Avrådan av köp/nysparande

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag använder certifikatet GULD AVA i stället för bankkonto när jag väntar på att placera om guld till ETF:er. Om man handlar för mer än 1000 kr på Avanza är det courtagefritt.

GULD AVA är inte lika tryggt som ETF:er eftersom det inte finns någon fysisk replikering, men jag använder det på toppen av andra guldtillgångar som en ”växelkassa”. Det blir billigare att finjustera andelen guld i portföljen om man har en slatt GULD AVA.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-24 klockan 09:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.