Sparkonto istället för räntefonder?
Sök:

Sparkonto istället för räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Sparkonto istället för räntefonder?

Är det i dagsläget mer fördelaktigt att ha sin krockkudde på ett sparkonto än i räntefonder på ett isk?

Kör just nu i min portfölj med AMF Räntefond Lång, Spiltan Räntefond Sverige och IKC Avkastningsfond där alla har 10% var av portföljen.

Avkastningen har på dessa varit 1,44% under senaste året och med schablonskatt ISK på 0,375 borde om jag tänker rätt vinsten landa på 1,065%.

Om räntan vilket många tror nu börjar stiga så finns väl en risk att dessa fonder till och med kommer backa i värde närmaste åren.

Borde inte då just nu det mest fördelaktiga vara en riskfri placering på bankkonto med 0,75% ränta som dessutom kan stiga ännu mer om räntorna stiger?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Sparkonto med ränta är ett alternativ, på Compricer t.ex. kan du jämföra räntor på sparkonton. Se till att du har statlig insättningsgaranti bara! Där kan du jämföra räntan du kan få på sparkonto med avkastningen på de räntefonder du har.

Om räntan stiger så kommer mycket riktigt långa räntefonder (obligationer) att minska i värde. Däremot så kan korta räntefonder såsom Spiltan Räntefond Sverige gynnas av högre räntor och avkasta mer än nu.

 

Hoppas det svarade på din fråga!

Vänliga hälsningar

Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-27 klockan 14:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.