Sparkonto vs. fonder på 5 års sikt
Sök:

Sparkonto vs. fonder på 5 års sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Sparkonto vs. fonder på 5 års sikt

Hej!

Jag målsparar till en kontantinsats och planerar att använda pengarna om 4-5 år.

Den senaste tiden har jag sparat 5000 kr/månad som jag har satt in på ett vanligt sparkonto.

Jag har i dagsläget 100 000 på sparkontot men skulle vilja börja fondspara för att öka avkastningen och lutar åt en fondportfölj à la Nybörjarportföljen med 60% aktiefonder och 40% räntefonder.

Frågan är om jag ska låta de 100 000 ligga kvar på sparkontot och börja sätta in mina 5000 i fonder varje månad eller om jag också ska investera de pengar jag redan har.

Eller är det för riskabelt att ens exponera några av dessa pengar mot börsen med min sparhorisont på 5 år och helt enkelt köra vidare på sparkontot?

Tacksam för all input!

/Emil

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade valt högst 20% aktier. Kanske 10%.

T.ex. 10% Xact OMXS30 och 90% Xact Obligation. Alternativ en internationell version 10% Länsförsäkringar Global Indexnära och 90% AMF Räntefond Mix.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är i en liknande situation som dej, jag har valt att sätta mina pengar i en väldiversifierad portfölj (aktier, räntor, råvaror) som statistiskt sällan går minus över längre tidsperioder. Såklart kan den gå minus, men det är jag beredd på, pengarna kan ju även gå minus när de sitter på banken p.g.a. Inflation, växelkurser etc.

  Jag tycker du bör fundera på hur mycket pengar du kan tänka dig att förlora utan att det gör ”för” ont och utgå från det. Tänk även på att du bör ha en buffert som är lättillgänglig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik L
 2. Vit pil

  Sedan förstår jag inte riktigt varför du skiljer på pengar du redan har (de 100 000) och de nya du ska spara (5000 i månaden). Logiskt är det ingen skillnad på dessa pengar, varför känns det som att du bör hantera dem olika?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik L
 3. Vit pil

  Jag tänkte väl typ att om jag har kvar mina redan insparade pengar på sparkontot så är de ”säkra”, och så skulle jag därför kunna ta lite högre risk i den nya portfölj där jag har mitt månadssparande framåt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-23 klockan 15:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂