Sparstrategi med möjlighet till köp av aktier med rabatt
Sök:

Sparstrategi med möjlighet till köp av aktier med rabatt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av LN

ställde för sedan frågan: Sparstrategi med möjlighet till köp av aktier med rabatt

Jag jobbar för ett stort amerikanskt IT-bolag och har förmånen att via min lön avsätta upp till 15% för köp av aktier med 10% rabatt. Aktierna köps sedan upp av en amerikansk börsmäklare, Fidelity i detta fall. Jag har påbörjat ett passivt sparande med nybörjarportföljen men ser detta som en chans till ytterligare sparande. Aktien har gått väldigt bra senaste året (+ nästan 50%) och jag tror på fortsatt positiv utveckling. Hur hade ni byggt upp sparandet med dessa förutsättningar? Undrar också om ni hade valt att ha kvar aktierna hos den amerikanska börsmäklaren eller hade ni sålt av då och då och ”hämtat hem” det till ett och samma konto hos en svensk börsmäklare?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Först och främst hade jag sett till att ha ett stabilt automatiskt passivt indexsparande som grund och som jag förstår har du påbörjat ett sådant. De aktier du får köpa billigt är mer som det ”vi” brukar kalla krydda.

Jag vet inte om du får din lön i SEK eller USD. Jag vet heller inte om aktierna köps i dollar direkt i USA. Jag skulle fundera lite på om det finns en valutarisk eller inte och om det skulle vara avgörande för att plocka hem dem.

Har du frågat Avanza/Nordnet om det går att flytta från Fidelity till deras depå/KF/ISK? Jag kan tänka mig att det finns vissa regelverk kring detta. Vet du om de aktier du får köpa är villkorade på något sätt, t.ex. att du inte får sälja dem förrän efter X månader/år?

Bättre än så kan jag inte svara, eller hjälpa till i funderingarna.

/Indexpatronen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  TACK för bra svar! De handlas i USD och det finns inga krav på hur länge jag måste behålla dem utan kan sälja direkt efter köp. Ska undersöka möjligheten för flytt till svensk börsmäklare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ellen Hagstrand

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På lång sikt bör du se på aktierna på samma sätt som om det var vilket annat företag som helst som du funderade på att köpa in dig i. Frågan du får ställa dig då är: ”Passar aktien i min strategi?”

Enskilda aktier är som du vet en stor risk. Även om du tycker att det ser ut att gå bra just nu så kan det vända snabbt. Det är därför Jan brukar prata om vikten av att ha en bred portfölj och att investera i indexfonder. Eftersom du dessutom jobbar på företaget så samvarierar risken mellan din anställning och ditt sparande och det är verkligen inte en situation man bör vara i.

Men nu får du rabatt. Erbjudandet motsvarar en löneförhöjning enligt denna uträkning:

 • Låt din lön = 100
 • Köp aktier för 100 * 15% = 15
 • Du får då aktier till ett värde av 15 / 0,9 = 16,67
 • Det extra värde du får av företaget är 15 – 16,67 = 1,67, eller en löneförhöjning på 1,67%

Hur länge måste du behålla aktierna? Är de börshandlade? Vet du något om hur alltsammans beskattas?

Det är ju lockande att maxa aktieköpen för den högre lönen, men då vill det också till att de inte hinner sjunka i värde innan försäljningen. Om jag hade hoppat på det erbjudandet så skulle jag sätta i system att sälja aktierna så fort som möjligt eftersom de inte passar i min strategi. Ju längre tidshorisont desto större blir risken att aktierna sjunker i värde. Sedan skulle jag sätta pengarna i en billig global indexfond istället.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar och bra tankar. Nu har jag också lärt mig något!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 2. Vit pil

  Tack för riktigt bra svar! Finns ingen tidsgräns på hur länge jag måste behålla dem och ja de är börshandlade. Köpet sker en gång per kvartal. Det är upp till mig att ta upp detta i min deklaration för beskattning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LN
 3. Vit pil

  Riktigt bra svar, tack!!! Finns inga krav på hur länge jag måste behålla aktierna och ja de är börshandlade. De köps upp en gång i kvartalet efter att upp till 15% dragits av min månadslön. Som jag förstått det så är det upp till mig att ta upp vinst/förlust i deklarationen när jag väljer att sälja.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ellen Hagstrand

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-18 klockan 11:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.