Sparstrategi och bollplank?
Sök:

Sparstrategi och bollplank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av densomsparhankanskehar

ställde för sedan frågan: Sparstrategi och bollplank?

Hej,

Jag är inne i sparar- och investerartagen och sparar ganska friskt, men behöver lite bollplank. Jag har flyttat utomlands för arbete (sålt lägenhet och allt) och räknar med att komma tillbaka till Sverige våren 2021 eller så, och jag har två mål med mitt sparande.

  1. Vid hemflytt kunna köpa en bostadsrätt för mellan 5,5-6,0 mkr till 75% eller längre belåning, så ca 1,5 mkr handpenning behövs
  2. Långsiktigt sparande för ekonomisk frihet

Med tanke på min förhållandevis låga ålder om 33 år, så har jag lite ovanliga förutsättningar. Jag kan nämligen spara undan minst 50 tkr i månaden, och redan idag har jag strax över 1,2 mkr från lägenhetsförsäljningen och annat sparade jag har.

Mot mål 1. har jag

  • 160 tkr i räntefonder (AMF Räntefond, SPP Obligationsfond)
  • 100 tkr S&P 500 ETF
  • 40 tkr Superfonden Sverige
  • 35 tkr XACT Högutdelande

Mot mål 2. har jag

  • 380 tkr är jämnt fördelat på 12 (!) olika fonder*
  • 120 tkr fördelat på innehav i Facebook, Netflix, Microsoft (samtliga 1+ år innehav) samt Paradox, Stillfront och THQ (samtliga från initiala noteringarna)

400 tkr sitter just nu på ett vanligt sparkonto i brist på annan underhållning.

Utöver detta har jag ca 800 tkr i aktier efter skatt i min arbetsgivare via optionsprogram, och ytterligare 2,7 mkr i outlösta optioner, till dagens kurs.

Min plan är att skicka hem all lön för sparande mot mål 1. tills handpenningen är nådd (lite mindre än 2 år om jag håller takten), sen växla över till mål 2.

Första tanken är att städa upp bland fonderna och koncentrera till färre innehav, samt fundera på att saka bland de direkta innehaven och ta hem vinsten för att placera om.

Men – tänker jag fel? Är det något jag missat eller borde fundera om? Jag inbillar mig att det är en hyffsad riskspridning, dock lite väl viktad mot techbolag (men det är ju ändå sånt jag kan hyffsat). Jag är nämligen makroekonomisk pessimist och rädd att en bred nedgång ligger i korten.

 

* Fondlistan:

Aktiespararna Direktavkastning
D&G Small & Microcap
D&G US Small and Microacap
Handelsbanken GI Småbolag Ind Cri A1
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1)
SPP Aktiefond Global Indexnära
SPP Aktiefond USA
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Spiltan Aktiefond Stabil
Storebrand Global Multifactor
Swedbank Robur Ny Teknik A

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kul att du har ett mål med ditt sparande!
Jag skulle ha kollat över ditt ”Mål 1” sparande lite, detta för att du har väldigt hög risk för en sådan kort tidshorisont.
Skulle säga max 20% aktier på den tidshorisonten.

På ditt ”Mål 2” tycker jag att det ser lite spretigt ut i dina fondval.
Varför ska du ha så många? Vad är det du vill komma åt i alla dina fonder?

Skulle rekommendera att banta ner det till en globalfond och kanske nån till som du verkligen vill ha, du får inte så mycket mer riskspridning för att du har 12 fonder än en globalfond.

Sedan tycker jag att du ska tänka över Ny Teknik då förvaltarna har lämnat den fonden, därmed har den helt andra förutsättningar nu.

Vill du även ha en aktieportfölj? Som du säger själv är du väldigt viktad mot tech, en globalfond har även väldigt mycket tech i sig just nu.

Fundera över hur aktiv du vill vara i ditt sparande och hitta dig en strategi där efter!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-05 klockan 17:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.