Sparstrategi
Sök:

Sparstrategi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Sparstrategi

Jag har nyss börjat ta tag i mitt sparande och har flyttat över alla sparpengar och fonder till Avanza. Jag har ett ISK med fördelningen 80/20 för långsiktigt sparande (räntorna hjälper mig att sova gott om natten), och ett buffertsparkonto med ränta. Räcker detta eller måste man krånga med Jans fyra hinkar? Tycker det känns som att man gör det onödigt krångligt för sig genom att ha fyra olika sparanden? Skulle kanske eventuellt kunna tänka mig ytterligare ett ISK med fördelningen 60/40 och kanske då höja det jag har nu till 90/10 eller 100/0 för att ha en del pengar tillgänliga om cirka 5 år, men annars är det väl inga konstigheter att ha kvar det så som det är i dagsläget? Vad tycker ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lustigt nog så verkar ditt förslag påminna en hel del om fyra hinkar strategin :) Du har ett buffertsparande, du kan tänka dig en 60/40 och i såna fall höja nuvarande sparande till 90/10. Vad som sen saknas av de fyra hinkarna är den aktiva ”lekportföljen”, som är ju är helt valbar men inte nödvändig. Tycker det låter som att du har en vettig tanke där. Det jag fått med mig från fyra hinkar strategin främst är att säkerställa att det finns en ordentlig grund att stå på, att man bara inte slänger varenda öre man har på börsen. Själv har jag en tillräckligt stor buffert för oförutsedda händelser, en 90/10 portfölj och lite separata aktier vid sidan av (dock i samma portfölj just nu) och känner mig trygg med det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Då behåller jag nog så som jag har i dagsläget, for now i alla fall… :)

  Bufferten jobbas upp igen efter att jag köpt mycket nya möbler till min lägenhet, men känner ändå inte att jag vill sälja av mina fonder för att fylla på min buffert. Är det fel att göra så? Sparar en större summa till bufferten varje månad och knappt en tredjedel av det lägger jag i min fondportfölj. När bufferten är uppe i 3-4 månadslöner kommer jag nog omfördela lite och lägga mer i fonderna, det måste väl vara ok att göra så?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Jag skulle aldrig sälja av en fondandel för att lägga i buffertpengahögen.

  Reglera pengabufferten gör jag med kassaflödet från lönen efter jag månadssparat i Avanza Global. (10000-20000 kr är min buffertnivå som jag lever med. Jag är singel i en bostadsrätt med endast 15% i belåning och får alltid fram pengar om kylskåpet skulle råka gå sönder ändå.)

  Finns det bara pengar till fonder från kassaflödet den månaden så blir det inget till bufferthögen för mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elizium
 3. Vit pil

  Testar igen eftersom min kommentar försvann.

  Personligen skulle jag aldrig sälja en endaste fondandel för att fylla på pengabufferten.

  Jag har en buffert på mellan 10000-20000 kr för oförutsedda utgifter inklusive eventuella resor som jag justerar med kassaflödet från lönen. Om det inte finns utrymme för att fylla på pengabufferten efter månadssparandet till Avanza Global så blir det inga pengar till buffert den månaden.

  Jag är singel och har en bostadsrätt med 15% belåning och har inga problem med att fixa fram pengar tilll ett nytt kylskåp om det skulle gå sönder så jag tycker inte att jag behöver ha en större buffert men allt sådant är individuellt.

  Min poäng är att jag justerar pengabufferten med lönepengar och inte fondförsäljning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elizium
 4. Vit pil

  Tack, Elizium. Jag gör samma, fyller på bufferen när lönen kommer in, men enligt ”fyra hinkar” ska man väl ta från hink 2 för att fylla på hink ett osv? Tycker det känns onödigt krånligt som sagt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 5. Vit pil

  Jag följer inte Jans 4 hinkar strategi.

  Jag har en fingerborgshink för buffert och en badbalja för fonderna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elizium
 6. Vit pil

  Jag gör samma sak. Precis för en månad sedan fick jag tyvärr tömma en del av min buffert pga bilbekymmer. Det blev typ 14000 SEK. Att sälja av fonder för att fylla på igen kommer jag inte göra.

  Istället börjar jag nu ”månadsspara” en del av min lön i bufferten också samtidigt sam jag fortsätter köpa fonder. Det blir därför lite mindre fondsparande de närmaste månaderna men jag känner mig trygg att min buffert kommer nå sin maxgräns (1,5 månadslön för mig) inom snart framtid igen och därefter kan jag köra fullt ut på investeringar igen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 7. Vit pil

  För er som inte känner något behov av en lekportfölj/lekhink är det en jättebra idé att strunta i den. För oss som inte kan låta bli att intressera oss i enskilda aktier blir konceptet med lekhinken det som begränsar den andelen till en sund nivå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olov Andersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-21 klockan 09:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.